Nyheter

UN Women: Allt svårare att verka i Afghanistan

I slutet av förra året förbjöd talibanerna afghanska kvinnor från att jobba inom icke-statliga organisationer i landet – för två månader sedan utsträcktes det förbudet till att även gälla FN-organ.

Redan i slutet av förra året förbjöd talibanerna afghanska kvinnor från att jobba inom icke-statliga organisationer i landet – för två månader sedan utsträcktes det förbudet till att även gälla FN-organ. Nu larmar UN Women att förbudet kraftigt påverkar deras arbete. Samtidigt kommer kritik mot hur FN har hanterat talibanernas förbud.

AFGHANISTAN | Det var i slutet av december som talibanerna utfärdade en order till icke-statliga organisationer att inte tillåta afghanska kvinnor att jobba för dem ”tills vidare”. I april i år utsträcktes det förbudet till att även gälla FN-organ. Sedan dess har alla afghanska anställda på UN Women, FN:s enhet för jämställdhet och stärkande av kvinnor, jobbat hemifrån, såväl kvinnor som män. 70 procent av de anställda som jobbar för UN Women i landet är kvinnor och av de afghanska anställda är 55 procent kvinnor säger UN Women i ett uttalande.

– Vi har sett utländskt stöd vad gäller Afghanistan som stöttar kvinnor. Men vi har inte sett att kvinnor stöttas inifrån Afghanistan, säger kvinnnorättsaktivisten Suraya Paikan till Tolo News.

En kvinna som bara presenteras med sitt förnamn, Mariam, och som arbetar för FN uppmanar talibanstyret att dra tillbaka sitt förbud mot kvinnors arbete:

– Utan kvinnors närvaro i samhället kan samhället inte förbättras, säger hon till Tolo News.

I slutet av april antog FN:s säkerhetsråd en resolution som fördömde talibanernas förbud mot afghanska kvinnors arbete inom FN och uppmanade dem att ”snabbt dra tillbaka” beslutet som står i strid med internationell rätt. Resolutionen uppmanade också till ett ”fullständigt, jämställt, meningsfullt och säkert deltagande av alla kvinnor och flickor i Afghanistan”, samt att alla länder och organisationer ska påverka talibanerna att ändra sin agenda vad gäller kvinnors rättigheter.

Samtidigt kommer rapporter om att vissa FN-organ har låtit manliga anställda återvända till sina arbetsplatser. Sajten Tortoise, som jobbar med ”långsamma nyheter” har talat med flera afghanska kvinnor som säger att afghanska män som jobbar för FN:s matprogram WFP och Världshälsoorganisationen WHO har återgått till arbetet medan kvinnor inte har det.

Vissa FN-organ ska ha sagt att såväl kvinnor som män kan återgå till sina arbetsplatser men enligt de källor som Tortoise har talat med finns det inga effektiva säkerhetsåtgärder på plats för att kvinnorna ska kunna göra det. En talesperson för WFP Afghanistan betonar att ”inga kvinnor kommer att ersättas av män”.

Enligt de kvinnor som Tortoise har talat med har FN-organ också anställt personal som tillhör talibanerna, vilket utgör ett säkerhetshot mot FN-anställda kvinnor. Enligt biståndsarbetare som Tortoise talat med borde FN och icke-statliga organisationer i landet inta en enad front, hota med att dra tillbaka sin humanitära hjälp eller dra sig ur landet helt, val som är svåra att göra då FN också betraktar Afghanistan som ”världens största humanitära kris”.

En internationell FN-anställd säger dock att FN:s nuvarande arbete står i strid med de egna grundprinciperna och är kortsiktigt.

– I slutänden kommer vi bara att kunna ge bistånd till män eftersom du behöver kvinnor för att nå barn.

Det finns också en oro att den fokus som nu finns på att talibanerna ska tillåta kvinnor att återgå till sina jobb kommer att lägga sig och att kvinnor då helt kommer att stå utan inkomst:
– Det är en svår situation men det är inget skäl att offra kvinnorna, säger en FN-anställd till Tortoise.

* * *
LÄS MER
Hård kritik av talibanförbud mot kvinnors utbildning
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.