Nyheter

Västpapuansk ledare vädjar till gerilla att släppa kidnappad pilot

Benny Wenda, ledare för den västpapuanska självständighetsorganisationen ULMWP vädjar öppet till den väpnade grenen av självständighetsrörelsen OPM att släppa den kidnappade nyzeeländske piloten Philip Mehrtens.

Benny Wenda, ledare för den västpapuanska självständighetsorganisationen ULMWP och ansedd vara Västpapuas ”de facto-president”, vädjar öppet till TPNPB, den väpnade grenen av självständighetsrörelsen OPM, att släppa den kidnappade nyzeeländske piloten Philip Mehrtens, rapporterar Radio New Zealand. Samtidigt vädras kritiska regionala röster mot Indonesiens associerade medlemskap i Melanesian Spearhead Group (MSG).

VÄSTPAPUA | Benny Wendas öppna vädjan sker samtidigt som nyzeeländska myndigheter uppges ha motsatt sig en indonesisk militär räddningsinsats av Mehrtens, främst eftersom en sådan med stor sannolikhet skulle innebära risk för blodspillan och eventuella dödsoffer.

– Vi är inte fiender med Nya Zeeland, säger Benny Wenda i ett uttalande.

Kidnappningen av Susi Air-piloten Philip Mehrtens – som enligt de senaste uppgifterna till Tidningen Global alltjämt befinner sig i Nduga-provinsen, om än i ständig rörelse i tillfälliga läger för att undvika upptäckt – skedde enligt TPNPB med motiveringen att Indonesien ända sedan den senaste fasen av den väpnade konflikten i Västpapua i december 2018 har förvägrat FN:s flyktingorgan UNHCR tillträde.

En portning som har varit förödande för 60 000 internflyktingar, menar både Benny Wenda och TPNPB i en gemensam slutsats.

Kritik mot Indonesien

Annars vilar Wendas ULMWP och TPNPB på olika grenar av den västpapuanska självständighetskampen. ULMWP i en civil kamp, främst utkämpad i exil där Wenda sedan många år är hemmavarande i London, TPNPB är en beväpnad gren som har förklarat krig mot Indonesiens regering – och dess allierade, och Nya Zeeland anses tillhöra de senare.

Benny Wenda är emellertid tydlig med att TPNPB:s krav för att frisläppa Philip Mehrtens i sak är skäliga:

– Jag tror inte att TPNPB-gruppen kommer att skada piloten så länge Indonesien inte utnyttjar situationen för att åsamka skada. Det är min största farhåga, säger han i ett uttalande från Fiji, där han i egenskap av ledare för ULMWP deltar i Pacific Islands Forum, rapporterar Radio New Zealand.

Västpapua har, genom ULMWP, observatörsstatus i Melanesian Spearhead Group (MSG) och utför intensiv lobbying för fullvärdigt medlemskap. Inom MSG finns kritiker till Indonesiens associerade medlemskap sedan 2015. Bland annat har Vanuatus premiärminister Ishmael Kalsakau nyligen krävt Indonesiens bortfall från MSG, rapporterar vanuatiska Daily Post.

* * *
LÄS MER
Västpapua: Kidnappad pilot ”flyttad till Papua Nya Guinea”
Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua
Årets Pandabok stänker kunglig glans över våldtaget Västpapua
Indonesiens palmoljeexportförbud – lagom efter avslöjande i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.