Nyheter

Ryssland värvar centralasiater till Ukrainakriget – i moskéer

Ukrainska militärer packar den döda kroppen av en rysk soldat, dödad i strid i Charkiv-regionen, Ukraina, lördagen den 8 april 2023.

Centralasiatiska migrantarbetare och de med dubbla medborgarskap i Ryssland har prioriterats när det gäller att rekrytera soldater till kriget i Ukraina. Numera värvar ryska armén ogenerat i migrantarbetares bostadsområden och i moskéer, rapporterar Radio Free Europe (RFE).

RYSSLAND | Den ryska ekonomin har gått i stå till följd av skenande inflation och omvärldens sanktioner, något som i längden slagit hårt mot migrantarbetares löner och tillgång till arbete – men framför allt inneburit uteblivna remitteringar till familjer i centralasiatiska länder.

Enligt vittnesmål skickar den ryska armén ut värvare som behärskar kirgiziska, uzbekiska och tadzjikiska och lockar med månadslöner på motsvarande 30 000 kronor.

– Hon [värvaren] sade att om jag blir soldat behöver jag inte längre något uppehållstillstånd eller arbetstillstånd och jag skulle få ett ryskt pass efter sex månaders militärtjänstgöring, säger Foziljon Umarov, tadzjikisk migrantarbetare, till RFE.

”99 procent dör i Ukraina”

Värvningsarbetet sker nu vid moskéer där organiserade värvningsförsök av ryska armérepresentanter till och med varit en del av predikan, enligt videoklipp som RFE tagit del av.

Värvningsarbetet fördöms av migranträttsföreträdare i Ryssland som menar att många inte bara luras till att skriva under bindande dokument, utan även skickas till en krigsfront som krävt otaliga centralasiatiska mäns liv.

– Jag säger alltid till migranterna att 99 procent av alla som skickas till kriget i hopp om ryska pass blir dödade i Ukraina. Det är dessutom illegalt för dem för att åka till Ukraina, säger Jurabek Amonov, rysk migrantsrättsjurist, till RFE.

***
LÄS ÄVEN:

HRW: Allvarliga människorättsbrott i Centralasien
USA vill återupprätta inflytande i Centralasien
Kinas nya bakgård

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.