Nyheter

Israel använder vatten som ”för att kontrollera” palestinier

Barn leker vid en ny vattentank som ersatte en skadad efter en bosättarattack mot byn al-Mufagara på Västbanken, nära Hebron, torsdagen den 30 september 2021.

Israel berövar medvetet den palestinska befolkningen på ockuperade Västbanken vatten. Det menar den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem i en ny rapport. Medan israeler i genomsnitt använder 247 liter vatten om dagen är genomsnittet för palestinier på Västbanken drygt 82 liter per dag.

ISRAEL–PALESTINA | Bland de palestinska samhällen som inte är kopplade till vattennätet är den genomsnittliga konsumtionen av vatten så lågt som 26 liter om dagen, vilket ligger nära vattenkonsumtionen i katastrofområden, skriver B’Tselem.

Runt om på Västbanken är det vanligt att palestinier har vattentankar på sina tak för att hantera den konstanta bristen på vatten – hela 92 procent av palestinierna har sådana vattentankar. Samtidigt konsumerar israeler i genomsnitt alltså så mycket som 247 liter vatten per dag, och då är även israeliska bosättare på Västbanken inkluderade.

B’Tselem betonar i rapporten Parched – Israel’s policy of water deprivation in the West Bank – att den ”allvarliga vattenkrisen” bland palestinier på Västbanken inte är en slump eller en konsekvens av någon regional vattenkris. Istället är det resultatet av Israels diskriminerande hantering av vatten som används som ”ännu ett medel för att kontrollera den palestinska befolkningen på Västbanken”.

Det är ett avtal mellan Israel och Palestinska befrielseorganisationen (PLO) från 1995 som Israel brukar hänvisa till vad gäller fördelningen av vatten. Avtalet var endast tänkt att gälla i fem år, och tar inte hänsyn till förändringar som har skett sedan dess. Den palestinska befolkningen har vuxit med 75 procent sedan 1995 men palestinierna tillåts inte använda mer vatten än vad som stipulerades i avtalet. Därför måste den palestinska myndigheten (PA) köpa vatten från Israel till en mycket större kostnad, skriver B’Tselem i sin rapport.

Samtidigt har Israel lyckats bygga upp en effektiv hantering av vatten så att landet har blivit vad B’Tselem kallar en ”vattenstormakt”, bland annat genom tekniska lösningar som gör Israel mindre utsatt för torka och klimatförändringar. Sammantaget gör detta att Israel borde ge palestinierna tillstånd att ”pumpa mycket större kvantiteter” av vatten än vad avtalet från 1995 slår fast. Detta skulle inte heller påverka Israels vattenkonsumtion, menar B’Tselem.

* * *
LÄS MER
Israel ”befäster apartheid” med ansiktsigenkänning
Israel rev EU-finansierad skola på Västbanken
Israelisk ”apartheidlag” röstades ner

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.