Nyheter

Kritik mot abortförbud – ”kvinnor kommer att dö”

South Carolinas guvernör Henry McMaster, till vänster, menar att lagen kommer att föra South Carolina ”ett steg närmare att försvara fler oskyldiga liv”.

Delstaten South Carolina i USA har antagit en lag som kommer att förbjuda abort efter sjätte veckan, vilket är tidigare än de flesta ens känner till att de är gravida. Undantag görs för graviditet efter våldtäkt eller incest. 

USA | Efter att landets högsta domstol rev upp den grundlagsskyddade aborträtten i juni 2022 har en majoritet av USA:s delstater infört olika former av begränsningar av abort, rapporterar BBC. Vicki Ringer från Planned Parenthood Atlantic skriver på Twitter att organisationen kommer att begära ett temporärt stopp av lagen tills dess att den har prövats i domstol.

Ett liknande abortförbud ansågs vara grundlagsvidrig av delstatens högsta domstol i januari i år. ”Tjugosju republikanska män (alla av dem) röstade i dag för att förbjuda abort” i South Carolina skriver Vicki Ringer på Twitter och betonar att lagen om den börjar tillämpas kommer att få förödande effekter: ”För att kvinnor kommer att dö. Punkt.”

Om graviditeten är ett resultat av en våldtäkt eller incest ska en abort kunna fås fram till tolfte veckan. Tidigare var abort tillåtet fram till vecka 22.

Delstatens guvernör Henry McMaster skriver på Twitter att lagen kommer att föra South Carolina ”ett steg närmare att försvara fler oskyldiga liv”. Tre republikanska kvinnor röstade emot sitt parti, bland annat delstatssenatorn Sandy Senn.

– Det vi gör i dag är inte att få bort illegala aborter – det kommer att orsaka illegala aborter, säger hon, rapporterar BBC.

* * *
LÄS MER
Strid om medicinsk abort trappas upp i USA
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Ilska mot hotad aborträtt utanför HD i USA

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev