Intro

Antalet flyktingar som har anlänt till Europa

har ökat kraftigt under de första månaderna 2023. Samtidigt som många EU-länder drar åt snaran och gör det svårare att komma hit och söka skydd, varnar chefen för FN:s migrationsorganisation IOM för att det är klimatkrisen och inte krig som driver flest människor på flykt.

”Det är fler människor på flykt på grund av klimatförändringar än på grund av konflikter, trots att det i många länder som drabbas av klimatförändringar också pågår interna konflikter. Så de här två elementen göder varandra, de interagerar och fungerar som ”triggers” för människor att fly”, säger António Vitorino, chef för FN:s migrationsorganisation IOM.
Hanna Strid skriver om Klimatet driver fler människor på flykt än krig

Ikea och Amazon stämdes i måndags i Tyskland för att de inte har gått med i ett existerande säkerhetsavtal för textilindustrin i Bangladesh där båda företagen har underleverantörer. Enligt stämningsansökan bryter företagen mot sitt ansvar att förebygga brott mot miljö och mänskliga rättigheter i sin verksamhet i enlighet med den tyska lagen om företagsansvar, så kallad ”due diligence”.
Bella Frank skriver Ikea och Amazons stäms i Tyskland för bristande företagsansvar

Camilla Björkbom skriver i en krönika att en högernationalistisk konspirationsteori föreskriver västerländska män att ”sola pungen, äta råa ägg och träna hårt”. Och för att män inte ska feminiseras till veka soyboys måste de undvika allt vegetariskt och äta råa ägg, kött och mjölk . Noterbart är det märkliga i att kvinnligt kodade djurprodukter som mjölk och ägg gjorts till extremhögerns symboler för manlighet.

Om detta och väldigt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.