Prenumerera

Logga in

Nyheter

Klimatet driver fler människor på flykt än krig

En båt med migranter driver i internationellt vatten utanför Malta i Medelhavet, tisdagen den 25 oktober 2022.

Antalet flyktingar som har anlänt till Europa har ökat kraftigt under de första månaderna 2023. Samtidigt som många EU-länder drar åt snaran och gör det svårare att komma hit och söka skydd, varnar chefen för FN:s migrationsorganisation IOM för att det är klimatkrisen och inte krig som driver flest människor på flykt.

KLIMAT | Som Tidningen Global tidigare har rapporterat om har dödstalen på Medelhavet stigit i taket under de tre första månaderna i år: mer än 700 personer har drunknat eller försvunnit till havs. Inte sedan 2017 har så många människor drunknat på så kort tid. Över 40 000 människor har lyckats överleva resan över Medelhavet och har anlänt i EU – framförallt Italien – hittills i år. Också det en av de högsta siffrorna sedan den så kallade flyktingkrisen 2015.

Men trots det har EU inte sagt något om att starta upp några livräddande insatser för att rädda de som ger sig av på desperata båtresor från länder som Libyen, Tunisien och Turkiet. I den kommande migrationspolitiken, förslaget godkändes med majoritet i EU-parlamentet förra veckan, är fokus mer på att samarbeta med tredje länder för att stoppa människor.

Euronews har intervjuat António Vitorino, chef för FN:s migrationsorganisation IOM som sedan 2014 har samlat information om döda och saknade migranter. Enligt Missing Migrants Project, som det heter, har 55 359 människor på flykt mist livet globalt sett de senaste nio åren. Enligt IOM-chefen har migrationen via Medelhavet varit konstant under många års tid, inklusive under covidpandemin. Han poängterade också att det är klimatkrisen och inte väpnade konflikter som driver flest människor på flykt.

– Det är fler människor på flykt på grund av klimatförändringar än på grund av konflikter, trots att det i många länder som drabbas av klimatförändringar också pågår interna konflikter. Så de här två elementen göder varandra, de interagerar och fungerar som ”triggers” för människor att fly, säger António Vitorino till Euronews korrespondent.

– Människor som påverkas av klimatförändringarna – 20 miljoner per år under det senaste decenniet – dessa är för närvarande framförallt internflyktingar (i sina hemländer). Men förr eller senare kommer de att passera en internationell gräns till ett annat land och bli, låt oss säga, klimatmigranter. Därför är slutsatserna från Sharm el Sheikh så viktiga eftersom man för första gången på COP27 (FN:s klimatmöte som hölls i egyptiska Sharm el Sheikh i november 2022) insåg att klimatförändringarna redan idag driver människor på flykt, och vi måste erbjuda dem livsviktigt stöd och hitta hållbara lösningar för framtiden, fortsatte IOM-chefen.

****
LÄS MER:
Antalet döda i Medelhavet på uppgång _ inte varit så många sedan 2017
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik” 
Katastrofen en ”konsekvens av Italiens och EU:s politik”

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.