Nyheter

Tadzjikistan trappar upp repression i Pamirbergen

Protest i Khorog, den största staden i regionen Gorno-Badachsjan,  25 november 2021.

Sedan november 2021 har den autonoma regionen Gorno-Badachsjan i östra Tadzjikistan mer eller mindre varit stängd för omvärlden: internet har varit avstängt och medvetet laggande i flera månader i sträck samtidigt som tadzjikisk polis och armé bedrivit repression i form av massarresteringar, tortyr och mord av deltagare i protester mot regeringen.

TADZJIKISTAN | Gorno-Badachsjan har sedan slutet av inbördeskriget 1997 funnit sig vara en måltavla för uteblivna välfärdssatsningar och konstant politisk repression till följd av regionens stöd till den väpnade konfliktens förlorande sida, den islamistiska rörelse vars resterande spillror alltjämt uppehåller sig i de svårtillgängliga bergsmassiven i Pamirbergen.

I den senaste vågen av gripanden återfinns Tolib Ajombekov, en krigsherre som sedan inbördeskrigets slut övervintrat i Pamirbergen och blivit en informell ledare och anklagas av den tadzjikiska centralregeringen för tobakssmuggling, allt i en region som är ökänd för organiserad brottslighet och smuggling med alltifrån opium från Afghanistan till vapen från andra post-sovjetiska centralasiatiska länder.

Utbredd desperation

Tolib Ajombekov har dömts till livstids fängelse för bland annat mord begångna under tidigare väpnade uppror i Gorno-Badachsjan under 2010-talet, men få bedömare tror att domen sätter punkt för den senaste tidens sociala upplopp som drabbat regionens största stad Khorog.

Omständigheter gör det svårt för människor i Gorno-Badachsjan att klara livhanken, allt i en region plågad av utbredd hunger och icke-fungerande sociala strukturer. Och de globala konsekvenserna av Rysslands invasion av Ukraina.

– Inflationen har fått priser på alltifrån djurfoder, grillkol och bensin att skjuta i höjden, om det ens finns att tillgå. Stängda gränser till Afghanistan och Kirgizistan, som vi brukade handla med, göder bara desperationen bland människor som redan har det svårt, säger en kirgiziska nomadherde bosatt i Alichur, ett samhälle nära gränsen till kinesiska Xinjiangprovinsen, till Tidningen Global.

LÄS ÄVEN:
HRW: Allvarliga människorättsbrott i Centralasien
USA vill återupprätta inflytande i Centralasien
Kinas nya bakgård

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.