Nyheter

Människorättsaktivist har lämnat Egypten för Italien

Människorättsaktivisten Patrick Zaki anlände till Milan i söndags, han benådades och frigavs i förra veckan efter att ha dömts till tre års fängelse för ”falska nyheter”.

Den egyptiska människorättsaktivisten Patrick Zaki som i förra veckan benådades efter att ha dömts till ett treårigt fängelsestraff har nu lämnat landet för Italien. Italien har länge arbetat för hans frigivning, bland annat då Zaki forskar vid universitet i Bologna.

EGYPTEN–ITALIEN | Zaki anlände med flyg till Milans flygplats i söndags efter att han tidigare i veckan hade benådats av Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, dagen efter att han dömdes till ett treårigt fängelsestraff.

– Det här är den viktigaste dagen i mitt liv, sade Zaki till reportrar på flygplatsen rapporterar nyhetsbyrån AP.

Zaki greps när han återvände hem för ett besök i Kairo i februari 2020 och anklagades för att ha spridit falska nyheter, kopplat till diskriminering mot den koptiska kristna minoriteten i landet.

Förutom forskning vid Bolognas universitet har han också arbetat för den egyptiska människorättsorganisationen Egyptian initiative for personal rights (EIPR), en organisation vars personal vid flera tillfällen har gripits av egyptiska myndigheter. Zaki satt fängslad i nästan två år, men släpptes i slutet av 2021 på villkor att han stannade i landet.

Uppmärksammades stort i Italien

Zaki fall fick stor uppmärksamhet i Italien. Detta då den italienska studenten Giulio Regeni fördes bort och dödades 2016. Regeni försvann på årsdagen för den egyptiska revolutionen den 25 januari och hans svårt sargade kropp hittades först nio dagar senare i ett dike. Egyptiska myndigheter har gett olika förklaringar till Regenis öde men har hävdat att han rånmördades.

En italiensk utredning pekade istället ut egyptiska säkerhetsstyrkor som de som låg bakom hans försvinnande och mord. Regeni var på plats i Kairo för att forska kring Egyptens oberoende fackföreningsrörelse som var en viktig drivkraft i den egyptiska revolutionen som ledde till den egyptiske presidenten Hosni Mubaraks fall i februari 2011.

Italiens premiärminister Giorgia Meloni sade till reportrar att italiensk diplomati ”grundad på ömsesidig respekt” var att tacka för Zaks benådning och frigivning. Hon betonade också att Italien fortsätter att kräva svar från egyptiska myndigheter på vad som verkligen hände med Regeni:
– Jag anser inte att det fallet är löst. Jag fortsätter arbeta med det, som jag gjorde med Zakis fall utan att tala om det [offentligt], sade hon, rapporterar AP.

* * *
LÄS MER
Egyptens president benådar människorättsforskaren Patrick Zaki
Alaa Abd El-Fattahs liv i akut fara – pressen på Egypten ökar
Energisamarbete mellan EU och Egypten kritiseras

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.