Nyheter

Humza Yousaf blir ny partiledare för SNP

Humza Yousaf är ny partiledare för Scottish National Party.

Den nya partiledare för det skotska partiet Scottish National Party blir Humza Yousaf. Han sade i sitt tacktal att han kommer att arbeta för att ena partiet och landet samt jobba för att övertyga fler skottar om att landet bäst tjänas av självständighet.
– Det skotska folket behöver självständighet nu mer än någonsin, sade Humza Yousaf på måndagseftermiddagen.

SKOTTLAND | – Fokus kommer att ligga på en gräsrotskampanj för att få stödet för självständighet att växa, men vi har mer jobb att göra för att övertyga människor, svarade Humza Yousaf på en fråga från pressen direkt efter att resultatet hade offentliggjorts.

Omkring 45 procent röstade för självständighet i en folkomröstning 2014 men sedan dess har stödet mer eller mindre legat stilla.

Humza Yousaf beskrev sig själv som den lyckligaste mannen i världen för att han nu har utsetts till att leda ett parti som han blev medlem i för nästan 20 år sedan. Humza Yousaf har varit Skottlands hälso- och socialvårdsminister och i morgon tisdag sker en omröstning i Skottlands lokalparlament om att utse honom till landets försteminister. Yousaf har beskrivits som en kontinuitetskandidat och som den av de tre kandidaterna som ställde upp i valet som ligger närmast den tidigare partiledaren och regeringschefen Nicola Sturgeons politiska linje.

Yousaf fick 52 procent av rösterna

Det var klockan 14 skotsk tid som resultatet av valet av ny partiledare offentliggjordes. Scottish National Partys nationella sekreterare Lorna Finn förklarade då att Yousaf hade fått omkring 48 procent av förstahandsrösterna, Kate Forbes fick 40 procent och Ash Regan endast elva procent. När Regans andrahandsröster omfördelades till de kvarvarande två kandidaterna fick Yousaf sammanlagt 26 032 av partimedlemmarnas röster vilket motsvarar 52 procent, och Forbes landade på 48 procent. 70 procent av de röstberättigade medlemmarna deltog i valet.

Valkampanjen som inleddes efter att Sturgeon överraskande meddelade i mitten av februari att hon skulle avgå har varit hård. Yousaf betonade i sitt tacktal att det nu är viktigt att partiet enas och gemensamt tar strid för självständighet liksom förbättrade livsvillkor för det skotska folket.

– Ledarskapsval kan till sin själva natur göra ont.

– Men i SNP är vi en familj. Vi är inte längre team Humza, eller team Ash eller team Kate, vi är ett lag, vi kommer att bli generationen som levererar självständighet för Skottland.

* * *
LÄS MER
Skottland mot en andra självständighetsomröstning
Vägskäl för skotska partiet SNP när ny ledare väljs på måndag
Skottland tar täten i kampen mot mensfattigdom

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.