Nyheter

Pilot i Texas flyger kvinnor till delstater utan abortförbud

Elevated Access har organiserat ett nätverk av piloter som kan hämta kvinnor i delstater där det råder abortförbud för att flyga dem till en delstat där abort är tillåtet.

Runt om i USA har abortmotståndet skruvats upp och i flera delstater har närapå totalförbud införts. Vilket får förödande konsekvenser för många unga, fattiga eller på andra sätt utsatta flickor och kvinnor. En pilot i Texas gör vad hon kan för att hjälpa.

USA | I ett långt reportage berättar Al Jazeera om den 61-åriga piloten Michelle (vars efternamn inte uppges) som – trots de stora riskerna det medför för henne – är fast besluten om att hjälpa sårbara kvinnor att göra abort.

Hon är med i volontärnätverket Elevated Access som har organiserat ett nätverk av piloter som kan hämta kvinnor i delstater där det råder abortförbud, för att flyga dem till andra platser där de kan få den vård de behöver för att avsluta den oönskade graviditeten. Michelle beskriver det som känslosamt. Den första flickan hon hämtade var närapå ett barn, iklädd pyjamas, och bar med sig ett mjukisdjur som stöd under färden i flygplanet.

– (Den unga) åldern var hjärtekrossande, säger Michelle till Al Jazeera. Hon berättar att hon känner ett stort ansvar och att det var ett svårt första uppdrag, men att det kändes ”väldigt bra” att kunna hjälpa den unga flickan.

Riskfyllt arbete

Det var den 24 juni i fjol som USA:s högsta domstol beslutade att Roe v Wade, som garanterade rätten till abort i hela landet, skulle hävas. I vissa stater trädde då gamla lagar omedelbart i effekt. Därefter har det varit fritt fram för de olika delstaterna att besluta om mer hårdare abortlagar eller mer tillåtande sådana om delstaten så önskat.

Elevated Access grundades i maj 2022, bara dagar innan beslutet om att riva upp Roe v Wade. Organisationen samarbetar med lokala aborträttsorganisationer i de delstater där abort fortfarande är lagligt och logistiken är både omfattande och höljd i stort dunkel då både volontärer och de gravida tar stora risker.

* * *
LÄS MER
USA: Ett år av abortbegränsning och förbud
Medicinsk abort i fokus när aborträtten hotas i USA
Dom i Texas hot mot medicinsk abort

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.