Nyheter

Indonesien inleder militäroffensiv i Västpapua

Några av de soldater från Västpapuas befrielserörelse OPM:s militära gren TPNPB som kidnappade den nyzeeländske piloten Philippe Mehrtens.

VÄSTPAPUA | Indonesiens militära operationer i de västpapuanska högländerna har kostat en rad människoliv sedan den nyzeeländske piloten Philippe Mehrtens kidnappades av Västpapuas befrielserörelse OPM:s militära gren TPNPB, rapporterar RNZ Pacific.

Däribland har en tolvårig pojke skjutits ihjäl och vars döda kropp framhållits som ett slags jakttrofé på bilder som indonesiska soldater spridit i sociala medier, något som skärmdumpar som Tidningen Global tagit del av intygar.

Även Human Rights Watch har verifierat strider mellan TPNPB och indonesisk armé, med dödsoffer på båda sidor.

– Jag har verifierat uttalanden och rapporter från indonesisk polis och papuansk polis, säger Andreas Harsono, journalist och researcher vid Human Rights Watch, till RNZ Pacific.

Det har talats om att TPNPB:s högkvarter ska ha angripits djupt inne i Västpapuas svåråtkomliga terräng, dock är detta än så länge oklart. Oklart är också huruvida Philippe Mehrtens finns med bland offren som krävdes i eldstriden mellan TPNPB och indonesisk armé, rapporterar RNZ Pacific.

LÄS MER:
Västpapua: Kidnappad pilot ”flyttad till Papua Nya Guinea”
Indonesiens palmoljeexportförbud – lagom efter avslöjande i Västpapua
Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.