Nyheter

Talibanerna går hårt åt narkomaner – tjänar själva på opiumindustrin

Afghanska missbrukare samlas under en bro för att konsumera droger, mestadels heroin och metamfetamin i Kabul, Afghanistan, juni 2022.

Den talibanledda regimen rensar upp bland städernas gator som fyllts av narkomaner sedan maktövertagandet 2021. Arbetslöshet, fattigdom och desperation har kastat många in i hopplöst beroende samtidigt som talibanregimen själv förblir beroende av opiumet för inkomster i kölvattnet av sanktioner och stängda gränser.

AFGHANISTAN | Talibanstyret i Afghanistan, som återtog makten i landet som en direkt följd av USA:s och andra Natoländers uttåg 2021, har utöver begränsande möjligheter för flickor till skolgång och kvinnor till ett arbetsliv nu även påbörjat en upprensning bland landets många narkomaner, rapporterar BBC.

Antalet narkomaner har ökat i Afghanistan sedan talibanernas maktövertagande, bland annat i och med stängda gränser som gjorde att många miste sina jobb.

Idag räknas 3,5 miljoner av landets totala befolkning på 40 miljoner vara beroende av någon typ av narkotika, enligt siffror från den amerikanska myndigheten Bureau of International Narcotics and Law Enforcement, återgivna av BBC.

45 dagars behandling – därefter intet

Många som grips direkt från gatan i olika tvångsomhändertaganden hamnar i talibanledda rehabiliteringsprogram i 45 dagar innan de släpps. Vilka sociala insatser som sedan sätts in för att säkerställa att missbruk inte återupptas är oklart, rapporterar BBC.

Att talibanerna länge själva dragit stor nytta av opiumproduktionen och handeln med opium är icke desto mindre klart. Samtidigt som gator töms på narkomaner har opiumproduktionen blomstrat i Afghanistan sedan talibanernas maktåtertåg, rapporterar UN News.

För många bönder saknas val och för en regering som är hårt ansatt av sanktioner och politisk bannlysning blir opiumintäkter ett nödvändigt ont, inte minst för att säkra påfyllnad av vapenarsenaler.

30 miljarder under 2021

Enligt FN-organet för narkotikakontroll och förebyggande av bortt, UNODC, ökade opiumproduktionen med 32 procent endast under kalenderåret 2022, rapporterar UN News.

Bara under 2021 räknade FN med att den afghanska opiumhandeln genererade inkomster på motsvarande 30 miljarder kronor, slantar som främst tillfaller fickorna till den rock som bärs av den politiska makten, rapporterar Radio Free Europe.

***
LÄS ÄVEN:

Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan
Hungersnöd i Afghanistan medan hjälparbete stoppas
Talibanerna återinför offentliga spöstraff

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.