Intro

Flyktingar behandlade ”som djur” på den kroatiska gränsen

Våldet längs Balkanrutten fortsätter. I en ny 94 sidor lång rapport från Human Rights Watch har organisationen talat med flera som har drabbats av pushbacks, olagliga direktavvisningar vid gränsen, och gränsvakternas våld. Human Rights Watch riktar skarp kritik mot EU som man menar vänder bort blicken och ser mellan fingrarna med övergreppen.
Kritiker har menat att Kroatien bör stängas ute från Schengen så länge det brutala och systematiska gränsvåldet fortsätter.
Hanna Strid skriver om det systematiska våldet från kroatiska gränsvakter.
 
Kvinnor i Iran har fortsatt att protestera mot landets styre genom att vägra bära den obligatoriska slöjan i offentligheten. För att inte riskera att protesterna som bröt ut efter Mahsa Jina Aminis död i september 2022 blossar upp på nytt har myndigheterna börjat använda nya former av kontroll av kvinnors klädsel, bland annat övervakningskameror.
Bella Frank skriver Kvinnor utan slöja kontrolleras med kameror
 
Och på ledarplats skriver Astrid Pleijel att ett av de skäl som ligger bakom den bristande pressfriheten i världen är den stora spridningen av fejkat innehåll och desinformation. Starka krafter i detta är sociala media och artificiell intelligens: “Nu används en aldrig tidigare skådad möjlighet att manipulera innehåll för att undergräva kvalitetsjournalistik och försvaga journalistiken som sådan” skriver Reportrar utan gränser. För just det där med effektiv manipulation, det är AI extremt bra på.
 

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.
 
Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.