Nyheter

Fyra Proud Boys-medlemmar döms för uppvigling

Den tidigare Proud Boys-ledaren Enrique Tarrio är en av fyra som döms för uppvigling i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Fyra medlemmar av högerextrema Proud Boys, däribland den tidigare ledaren Enrique Tarrio, dömdes på torsdagen för uppvigling i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. Männen kan komma att dömas till mycket långa fängelsestraff. 
* Texten har byggts ut

USA | Fyra män ur Proud Boys ledarskikt och en relativt ny medlem av den högerextrema gruppen har stått åtalade för uppviglingsbrott för stormningen av Kapitolium i samband med att Joe Bidens valseger formellt skulle bekräftas genom räknandet av elektorsröster i Washington den 6 januari 2021.

Det är just uppviglingsbrottet som är den allvarligaste brottsrubriceringen som de fem har stått åtalade. Brottet kan ge upp till 20 års fängelse, och med de sammanlagda åtalspunkterna kan flera komma att dömas till upp till 50 års fängelse. Brottet ”seditious conspiracy” härstammar från USA:s inbördeskrig och rör handlingar då grupper gemensamt försöker störta regeringen eller med våld försöker ”hindra eller försena” att en lag verkställs. 

Det är den tidigare ledaren Enrique Tarrio, liksom Ethan Nordean, Joseph Biggs, Zachary Rehl och Dominic Pezzola som har stått inför rätta. Enrique Tarrio var inte själv på plats under stormningen men har enligt åtalet ”lett planerna i förväg och ha varit i fortsatt kontakt med andra Proud Boys-medlemmar” och under dagen styrt dem från den närliggande staden Baltimore.

”Goda nyheter” enligt historiker

Juryn friade Pezzola vad gäller det allvarligaste brottet av uppvigling. Skälet till att han frias kan ha att göra med att han till skillnad mot de fyra som dömdes inte var en ledare av Proud Boys och hade gått med i gruppen bara två månader tidigare. 

 – Det var en logisk distinktion, säger redaktörern Roger Parloff från Lawfare i en kommentar på fredagen. Parloff har dagligen livetwittrat från rättegången och han förklarar att medan Pezzola friades från två former av uppvigling  dömdes han för att ha förhindrat processen med att räkna elektorsrösterna genom att ha tagit sig in i Kapitolum.

Att resterande fyra Proud Boys-ledare döms för den allvarligaste brottsrubriceringen är en framgång menar historikern Kathleen Belew som har forskat på vit makt-rörelsen i USA. ”Detta är verkligen goda nyheter, för det står för en stor (fortsatt) förändring. Till skillnad från 1980- och 1990-talet betyder det här vi ser verkliga fällande domar för vit makt och militant högervåld.”, skriver hon på Twitter.

Mobiliserade sig efter Trumps tweet

Proud Boys-medlemmarna har hävdat att det aldrig funnits några planer på att attackera Kapitolium och har tonat ner sin politiska ideologi. Den tidigare presidenten Donald Trump har varit flitigt förekommande i rättegången som pågick i över 60 dagar. Det var efter att Donald Trump skrev på Twitter att det skulle gå vilt till i Washington den 6 januari som Enrique Tarrio bildade grupper som de kallade ”ministeriet för självförsvar”.  

Utredningen har bland annat granskat över en halv miljon textmeddelanden från det så kallade ministeriet för självförsvar och andra chattar mellan Proud Boys-medlemmar. Vissa av dessa innehöll skrivningar om våld, men ingen uttalad gemensam plan för att storma Kapitolium har hittats. Istället har åklagarsidan använt sig av information från två medlemmar av Proud Boys som har ställt upp som vittnen för att visa att de fem åtalade med gemensamma krafter försökte förhindra den demokratiska processen, rapporterar The New York Times

* * *
LÄS MER
Rättegången mot Proud Boys-ledare inledd
Ökad högerextrem mobilisering i abortfrågan
Proud Boys-ledare erkänner sammansvärjning

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.