Nyheter

Uppgifter om indonesiska flygräder i Västpapua

Den indonesiska militären har genomfört operationer i Nduga sedan december 2018.

Indonesiens uppgradering av sin militära operation i Västpapua har försämrat livet ytterligare för västpapuaner – och särskilt i de centrala högländerna. Indonesiska truppförstärkningar och uppgifter om flygräder i Nduga-provinsen vittnar om ännu en upptrappning i den väpnade konflikten, även om de klipp och vittnesmål som kommer från Västpapua är svåra att verifiera:

– Indonesien har knappast trappat upp sin militära närvaro i Västpapua för att njuta av lite ledighet i svårgenomtränglig regnskogsmiljö, säger en källa till Tidningen Global.

VÄSTPAPUA | Den misslyckade frigivningen av den nyzeeländske piloten Philippe Mehrtens i mitten av april innebar en moralhöjare för den västpapuanska befrielserörelsen, samtidigt som civila västpapuaner numera utsätts för förnedrande kroppsvisiteringar utöver hembesök och till och med arresteringar utförda av den indonesiska militären som ökat kraftigt den senaste tiden.

– Människor stoppas på lokalmarknader och tvingas till visitering utan någon som helst grund, säger en människorättsaktivist baserad i Nduga-regionen till Tidningen Global, som vill förbli anonym med hänvisning till sin egen säkerhet.

Enligt vittnesmål och klipp som Tidningen Global har tagit del av förefaller även indonesisk militär ha inlett flygräder i Nduga.

Svårverifierade uppgifter i stängd region

Det är svårt att verifiera klippen och vittnesmålen som talar för regelrätta flygräder mot skogsfickor där civila uppehåller sig, men klart är att ”alltför många av varandra oberoende källor talar för påbörjade flygräder” att det är svårt att inte ta på allvar, säger en oberoende västpapuansk reporter som Tidningen Global talat med som vill förbli anonym:

– Indonesien har knappast trappat upp sin militära närvaro i Västpapua för att njuta av lite ledighet i svårgenomtränglig regnskogsmiljö, säger reportern.

Utöver ökad militär närvaro florerar uppgifter om interna konflikter inom den västpapuanska befrielserörelsen uppges Joni Botak, ledare för en separat väpnad rörelse som opererar i anslutning till guld- och koppargruvan Freeport utanför Tembagapura, ha dödats efter att utpekats som indonesisk spion.

***
LÄS ÄVEN:

Indonesien uppgraderar militär operation i Västpapua – civila drabbade
Från Kongo till Västpapua: Hammarskjölds sista resa  
Första AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.