Intro

Det har gått en månad

sedan terrorstämplade Hamas genomförde en blodig attack inne i Israel och tog upp emot 240 personer som gisslan. Det har också gått en månad sedan Israel inledde intensiva bombningar av Gazaremsan.

1 400 människor dödades i Israel. Hittills har 10 000 människor dödats i Gaza. Av dessa är en stor majoritet kvinnor och barn. Fortfarande saknas många palestinier – deras kroppar har ännu inte kunnat grävas fram ur rasmassorna. Flera generationer av palestinska familjer har utplånats.

Människor runt om i världen kräver eld upphör i Gaza, något Israel har hävdat kommer att ge Hamas möjlighet att omgruppera sig. Men kraven växer och i dagarna har 35 israeliska organisationer krävt vapenvila och en politisk lösning som ”ger båda nationerna rätt till självbestämmande”.

Och i söndags gjorde ett stort antal chefer för FN-organ ett gemensamt uttalande med bland annat Rädda Barnen där de kräver ”en omedelbar humanitär vapenvila. Det har gått 30 dagar. Det är nog nu. Detta måste upphöra nu.” Detta kan du läsa mer om i dagens tidning.

Du kan också läsa om hur regeringsstyrkor i Syrien har använt sig av klustervapen – vapen som drabbar civila särskilt hårt – mot sin egna befolkning, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I flera afrikanska länder har man jobbat framgångsrikt mot polioviruset men det är fortfarande nödvändigt att öka takten på och täckningen av poliovaccinering enligt experter. Världshälsoorganisationen WHO uppmanar också till samordning mellan länderna för bästa resultat.

Dessutom: FN larmar om att antalet avrättningar har ökat i Iran, och nyligen har också en kvinna dömts till döden för äktenskapsbrott. Mer om detta hittar du här.

Detta och mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Bella Frank, vikarierande redaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.