Nyheter

7 000 sjuksköterskor i strejk i New York

Sjuksköterskor vid två sjukhus i New York gick på måndagen ut i strejk för bättre löner och bättre bemanning meddelar facket New York State Nurses Association.

Sjuksköterskor vid två sjukhus i New York gick på måndagen ut i strejk för bättre löner och bättre bemanning. Sjuksköterskefacket New York State Nurses Association meddelade på måndagen att förhandlingar hade fortsatt långt in på natten utan resultat. Under måndagens strejkvakt fick de stöd av delstatens justitieminister Letitia James.

USA |  Omkring 3 600 sjuksköterskor vid Mount Sinai Hospital på Manhattan och 3 500 sjuksköterskor vid Montefiore Medical Center i Bronx gick på måndagen ut i strejk efter att sena förhandlingar inte ledde till något avtal mellan sjuksköterskefacket New York State Nurses Association och sjukhusledningarna.

New York State Nurses Associations ordförande Nancy Hagans sade vid en pressbriefing inför strejken att sedan facket inledde förhandlingar för nya avtal för fyra månader sedan har ”krisen med den kroniska underbemanningen” varit deras främsta fråga:

– Säker bemanning handlar om att ha tillräckligt många sjuksköterskor för att ge säker kvalitetsvård till varje patient. Det är den fråga som våra arbetsgivare har ignorerat, kommit med ursäkter för och bekämpat oss över, sade hon och betonade att tiden för rättvisa avtal är kommen:

– Vi kämpar för att förbättra patientvården och kommer att göra vad det än krävs för att vinna, fortsatte hon.

Sjuksköterskor i ”frontlinjen” under pandemin

Det var strax innan jul som medlemmarna i New York State Nurses Association med förkrossande majoritet röstade för stridsåtgärder. Sedan dess har preliminära avtal hade nåtts på sju av tolv sjukhus enligt sjuksköterskefacket.

På söndagseftermiddagen nåddes ett preliminärt avtal på Mount Sinai Morningside and West som innebär förbättrad standard vad gäller bemanningen, löneökningar med sju, sex och fem procent respektive under de kommande tre åren, liksom bevarad sjukförsäkring och lägre avgifter för den för fackets medlemmar. Medlemmarna ska nu rösta om avtalet, skriver New York State Nurses Association på sin hemsida.

Under måndagen gick sjuksköterskor strejkvakt utanför Mount Sinai-sjukhuset och sjöng Twisted Sister’s ”We’re Not Gonna Take it” – (vi kommer inte acceptera det). Vid Montefiore i Bronx återupptogs förhandlingarna på måndagseftermiddagen, rapporterar The Associated Press. Mount Sinai-sjukhuset på Manhattan var ett av många epicenter för vården under covid-19-pandemins mest intensiva period under våren 2020:

– Vi var hjältar för bara två år sedan. Vi stod frontlinjen i staden när allt stannade av. Och nu måste vi stanna av så att de kan förstå hur mycket vi betyder för det här sjukhuset och för patienterna, säger sjuksköterskan Warren Urquhart till The Associated Press.

Delstatens justitieminister Letitia James stöttar

Enligt nyhetsbyrån har Montefiore i Bronx gått med på att anställa ytterligare 170 sjuksköterskor medan ledningen på Mount Sinai menar att New York State Nurses Associations fokus på hur många patienter en sjuksköterska har ansvar för inte tar hänsyn till arbetet sjukhuset har gjort med att anställa fler sjuksköterskor ”trots en global brist på hälso- och sjukvårdspersonal som drabbar sjukhus över hela landet”.

Under demonstrationen på måndagen fick sjuksköterskorna stöd av delstatens justitieminister, Letitita James. Hon påminde om att när anhöriga stängdes ute från sjukhusen i New York när staden, hårt drabbad av pandemin 2020, tvingades stänga ner så var det sjuksköterskor som förblev vid patienternas sida, och att de periodvis offrade sin egen säkerhet på grund av brist på skyddsutrustning:

– Det är därför den här justitieministern är här å sjuksköterskornas vägnar för jag vet vad de gjorde. Jag vet vad de gjorde inte bara på sjukhus utan på vårdhem. Jag vet hur många som dog. Jag minns kropparna. Jag minns kistorna. Och ingen fanns på plats. Inte en tjänsteman fanns på plats – de enda individerna som fortsatte att finnas på plats och som förblev en konstant var sjuksköterskor, sade hon i ett tal vid sjuksköterskornas strejkvakt under måndagen, rapporterar Fox News.

* * *
LÄS MER
Sjuksköterskor varslar om strejk i New York
Brittiska sjuksköterskor fortsätter strejka
Nya strejker i den brittiska buss- och tågtrafiken

Nyheter

Geert Wilders seger kan ändra hela Europa

PVV-ledaren Geert Wilders intervjuas om regeringsbildningen efter förra veckans valseger.

Att stoppa det militära stödet till Ukraina ingår i valvinnande Geert Wilders manifest i Nederländerna.
I stället vill han se den egna armén vid landets gräns för att fånga migranter.
Wilders politik kan få stora konsekvenser för EU och hela Europa.

NEDERLÄNDERNA | Storsegern i förra veckans nederländska val placerar den 60-årige ytterhögerveteranen och hans parti PVV i centrum för alla regeringsförhandlingar i Haag. För första gången sedan början av 2010 – då PVV var stödparti till en kortlivad regering – finns därmed en klar möjlighet till direkt Wilders-påverkan på politiken.

Att få igenom allt lär dock bli omöjligt i en koalition. Wilders har redan flaggat för att han exempelvis är villig att kompromissa kring partiets fientliga linje mot islam.

Men även i övrigt finns mycket som går på tvärs emot vad tidigare regeringar drivit, både i och utanför landet.

Stopp för Ukraina

Ukraina är ett exempel. Den nuvarande nederländska regeringen har tillhört Kievs starkaste vänner och har bland annat utlovat jaktplan till Ukrainas flygvapen.

Det gillas inte av PVV.

”Vi skickar inte våra pengar och försvarsutrustning som F16-plan till Ukraina utan behåller dem för våra egna väpnade styrkor”, heter det bland annat i PVV:s valmanifest, som granskats av nyhetsbyrån AFP och nyhetssajten EU Observer.

PVV är också emot att ytterligare utöka EU med Ukraina och andra nya medlemsländer.
Den egna armén vill man använda vid gränsen för att stoppa flyktingar och migranter.

Stopp för klimat

Invandringen är överlag ett huvudtema hos PVV. Man vill dra in asylskyddet för syrier eftersom man anser att delar av landet nu är tillräckligt säkert och även dra tillbaka uppehållstillstånd för alla flyktingar som besökt sina hemländer.

PVV vill även kräva arbetstillstånd för personer från andra EU-länder och minska antalet utländska studenter.

Partiet vill också ha en bindande folkomröstning om ett ”nexit” – att Nederländerna ska lämna EU – även om ett sådant utträde för tillfället har väldigt lågt stöd i opinionen.

Man vill också stoppa alla klimatåtgärder, inklusive satsningar på sol- och vindkraft, och i stället bygga kärnkraftverk och öka på utvinningen av olja och gas i Nordsjön.

På önskelistan står även slopat bistånd och stoppat statligt stöd till både kultur och public service.

Oenigt i EU

Vad som verkligen kommer att genomföras är högst osäkert. Mycket skulle kräva omfattande lagändringar både hemma och på EU-nivå.

En drastiskt mer EU-kritisk nederländsk regering skulle samtidigt göra det betydligt svårare för EU-länderna att enas om allt från Ukrainastöd till handel och klimat. Det bäddar i sin tur för att vissa länder kan välja att gå vidare på egen hand med djupare samarbeten och en uppdelning i A- och B-lag.

Nyheter

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

Kvinnor med masker marscherar med plakat med namnen på kvinnor som har dödats, under den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor, i Madrid, Spanien, lördagen den 25 november 2023.


Från USA till Sydamerika och Europa demonstrerade tusentals människor i lördags för att fördöma mäns våld mot kvinnor.
– Gisslet av könsbaserat våld fortsätter att tillfoga alltför många smärta och orättvisa, sade USA:s president Joe Biden i ett uttalande.

MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER | Tusentals människor gick ut på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma våld riktat mot kvinnor. I Guatemala hedrades 438 kvinnors liv med tända ljus för alla offer, medan tusentals människor i Chile skanderade krav på åtgärder från regeringen för att skydda kvinnor.

Brasilianska aktivister påminde om kvinnomorden genom att ställa ut 722 par skor längs Rio de Janeiros berömda strand Copacabana. Varje par representerade en mördad kvinna under 2022.

I Argentina kombinerades en protest mot våld mot kvinnor med ett stöd för det palestinska folket. Även kontroverser som den tillträdande president Javier Milei har yttrat vävdes in i demonstrationerna. Milei har föreslagit att avskaffa ministeriet för kvinnor, kön och mångfald – med ansvar för att förebygga könsvåld – och har tagit ställning mot abort och lika lön.

I Italien, där ett brutalt mord på en ung kvinnlig student skakat nationen, samlades 50 000 personer i Rom för att uttrycka sin avsky och kräva handling. 102 mord på kvinnor har begåtts i landet fram till november, varav majoriteten utförts av familjemedlemmar eller tidigare partner.

I Turkiet samlades omkring 500 kvinnor i Istanbul, med banderoller med texten ”Vi kommer inte att förbli tysta” och ”Kvinnor är enade och kämpar mot patriarkalt våld”.

Från Istanbul till Paris har kvinnliga aktivister och deras stödjare enats i en gemensam strävan att avskaffa det våld som kvinnor utsätts för. I Frankrike krävde tusentals människor förändring och mer resurser för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Vi vill inte räkna de döda längre, sade Maëlle Lenoir, från den feministiska gruppen Nous tous, Alla vi, till reportrar och uppmanade regeringen att ägna mer pengar till att utrota våld mot kvinnor.

Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned.

USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”

– Det är en skandal att en av tre kvinnor globalt upplever fysiskt våld, våldtäkt eller förföljelse under sin livstid, sade Joe Biden.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.