Nyheter

7 000 sjuksköterskor i strejk i New York

Sjuksköterskor vid två sjukhus i New York gick på måndagen ut i strejk för bättre löner och bättre bemanning meddelar facket New York State Nurses Association.

Sjuksköterskor vid två sjukhus i New York gick på måndagen ut i strejk för bättre löner och bättre bemanning. Sjuksköterskefacket New York State Nurses Association meddelade på måndagen att förhandlingar hade fortsatt långt in på natten utan resultat. Under måndagens strejkvakt fick de stöd av delstatens justitieminister Letitia James.

USA |  Omkring 3 600 sjuksköterskor vid Mount Sinai Hospital på Manhattan och 3 500 sjuksköterskor vid Montefiore Medical Center i Bronx gick på måndagen ut i strejk efter att sena förhandlingar inte ledde till något avtal mellan sjuksköterskefacket New York State Nurses Association och sjukhusledningarna.

New York State Nurses Associations ordförande Nancy Hagans sade vid en pressbriefing inför strejken att sedan facket inledde förhandlingar för nya avtal för fyra månader sedan har ”krisen med den kroniska underbemanningen” varit deras främsta fråga:

– Säker bemanning handlar om att ha tillräckligt många sjuksköterskor för att ge säker kvalitetsvård till varje patient. Det är den fråga som våra arbetsgivare har ignorerat, kommit med ursäkter för och bekämpat oss över, sade hon och betonade att tiden för rättvisa avtal är kommen:

– Vi kämpar för att förbättra patientvården och kommer att göra vad det än krävs för att vinna, fortsatte hon.

Sjuksköterskor i ”frontlinjen” under pandemin

Det var strax innan jul som medlemmarna i New York State Nurses Association med förkrossande majoritet röstade för stridsåtgärder. Sedan dess har preliminära avtal hade nåtts på sju av tolv sjukhus enligt sjuksköterskefacket.

På söndagseftermiddagen nåddes ett preliminärt avtal på Mount Sinai Morningside and West som innebär förbättrad standard vad gäller bemanningen, löneökningar med sju, sex och fem procent respektive under de kommande tre åren, liksom bevarad sjukförsäkring och lägre avgifter för den för fackets medlemmar. Medlemmarna ska nu rösta om avtalet, skriver New York State Nurses Association på sin hemsida.

Under måndagen gick sjuksköterskor strejkvakt utanför Mount Sinai-sjukhuset och sjöng Twisted Sister’s ”We’re Not Gonna Take it” – (vi kommer inte acceptera det). Vid Montefiore i Bronx återupptogs förhandlingarna på måndagseftermiddagen, rapporterar The Associated Press. Mount Sinai-sjukhuset på Manhattan var ett av många epicenter för vården under covid-19-pandemins mest intensiva period under våren 2020:

– Vi var hjältar för bara två år sedan. Vi stod frontlinjen i staden när allt stannade av. Och nu måste vi stanna av så att de kan förstå hur mycket vi betyder för det här sjukhuset och för patienterna, säger sjuksköterskan Warren Urquhart till The Associated Press.

Delstatens justitieminister Letitia James stöttar

Enligt nyhetsbyrån har Montefiore i Bronx gått med på att anställa ytterligare 170 sjuksköterskor medan ledningen på Mount Sinai menar att New York State Nurses Associations fokus på hur många patienter en sjuksköterska har ansvar för inte tar hänsyn till arbetet sjukhuset har gjort med att anställa fler sjuksköterskor ”trots en global brist på hälso- och sjukvårdspersonal som drabbar sjukhus över hela landet”.

Under demonstrationen på måndagen fick sjuksköterskorna stöd av delstatens justitieminister, Letitita James. Hon påminde om att när anhöriga stängdes ute från sjukhusen i New York när staden, hårt drabbad av pandemin 2020, tvingades stänga ner så var det sjuksköterskor som förblev vid patienternas sida, och att de periodvis offrade sin egen säkerhet på grund av brist på skyddsutrustning:

– Det är därför den här justitieministern är här å sjuksköterskornas vägnar för jag vet vad de gjorde. Jag vet vad de gjorde inte bara på sjukhus utan på vårdhem. Jag vet hur många som dog. Jag minns kropparna. Jag minns kistorna. Och ingen fanns på plats. Inte en tjänsteman fanns på plats – de enda individerna som fortsatte att finnas på plats och som förblev en konstant var sjuksköterskor, sade hon i ett tal vid sjuksköterskornas strejkvakt under måndagen, rapporterar Fox News.

* * *
LÄS MER
Sjuksköterskor varslar om strejk i New York
Brittiska sjuksköterskor fortsätter strejka
Nya strejker i den brittiska buss- och tågtrafiken

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.