Nyheter

Perus president ska utredas för folkmord 

Perus riksåklagare ska inleda en utredning mot landets president Dina Boluarte och andra högt uppsatta tjänstemän gällande folkmord.

Perus riksåklagare ska inleda en utredning mot landets president Dina Boluarte och andra högt uppsatta tjänstemän gällande folkmord. Beskedet kommer efter att 40 människor har dödats sedan protester mot presidenten bröt ut för en månad sedan. Den blodigaste dagen var i måndags då minst 17 människor dog i sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor.

PERU | Människorättsgrupper anklagar myndigheterna för att använda skjutvapen mot demonstranter och släppa rökbomber från helikoptrar. Armén säger att demonstranterna har använt vapen och hemmagjorda sprängämnen, rapporterar Reuters.

Puno, som ligger nära gränsen till Bolivia, har varit ett slags epicentrum för våldsamheterna. Ett utegångsförbud mellan klockan 20 och klockan 4 har utlysts i regionen liksom en generalstrejk som ska pågå i en vecka.

Främst urfolken som protesterar

Många av den avsatte presidenten Pedro Castillos anhängare finns i just Puno där en stor del av befolkningen består av urfolk. De protesterar mot att Castillo för en månad sedan arresterades efter att han hade försökt upplösa kongressen och styra genom dekret, vilket många ansåg vara en statskupp.

Samtidigt vill de avsätta president Dina Boluarte som har tidigarelagt valen till 2024 men detta har inte blidkat demonstranterna.

› › › VECKANS LÄSTIPS:

Terrordådet i Oklahoma City har fortsatt göda vit makt-grupper

Pedro Castillo, som fortfarande anser sig vara landets president, twittrade på tisdagen från fängelset att de som dödades för att de ”försvarade landet” aldrig kommer att glömmas, skriver The Guardia.

Evo Morales, den före detta bolivianska presidenten som är Castillos allierade och som förbjöds att resa in i Peru i måndags, har också krävt ett slut på vad han säger är ”folkmordet på våra urfolksbröder”.

FN och Perus ombudsman fördömer

FN uppmanar också till utredningar om dödsfall och skador som har inträffat under protesterna mot regeringen i Peru.

−Vi är mycket oroade över det ökande våldet i Peru, sade talespersonen för Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter OHCHR, Marta Hurtado, i ett pressmeddelande.

FN har erbjudit sig att medla i krisen och senare i veckan kommer en delegation från Interamerikanska kommissionen för mänskliga rättigheter att besöka Peru för att bedöma situationen, enligt The Guardian.

Organet rapporterar också att Perus ombudsman uppmanar till fredliga protester och till att åklagare utreder dödsfallen med hänvisning till bland annat att en polis under våldsamheterna ”brändes levande”.

* * *
LÄS MER
Peru tidigarelägger val efter oroligheter
Peru uppmanas utreda demonstranters död
Peru – ett maktövertagande via parlamentarisk statskupp

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.