Nyheter

Milismedlemmar döms för uppvigling i USA

Oath Keepers-medlemmar var pådrivande under stormningen av Kapitolium och bar uniformsliknande klädsel.

Fyra medlemmar av den högerextrema milisen Oath Keepers dömdes på måndagen för uppvigling. De döms för sin inblandning i stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021 och för att ha försökt att få tidigare president Donald Trump att sitta kvar på posten trots att han hade förlorat valet i november 2020.

USA | De fyra – Roberto Minuta, Joseph Hackett, David Moerschel och Edward Vallejo dömdes för två separata åtal om uppvigling, rapporterar The New York Times.

Roberto Minuta, Joseph Hackett och David Moerschel deltog i och var pådrivande i att slå sig igenom polisens avspärrningar för att ta sig in i Kapitolium där politikerna var i färd med att certifiera Joe Bidens valvinst över Trump.

– För Minuta och de här människorna som stormade Kapitolium var de patrioter, sade åklagaren Troy Edwards i början av rättegången, rapporterar The New York Times.

Edward Vallejo befann sig på ett hotell där Oath Keepers hade lagrat vapen och under dagen skickade han flera sms med förfrågningar om han skulle föra in vapnen i Washington.

Redo att agera för Trump som väpnad milis

Samtidigt som Oath Keepers-medlemmar dömdes för uppvigling står flera medlemmar och ledare av den högerextrema gruppen Proud Boys inför rätta för samma brott.

I höstas dömdes två Oath Keepers-ledare, Stewart Rhodes och Kelly Meggs, för uppvigling. I båda rättegångarna mot Oath Keepers-medlemmarna har advokater som representerar justitiedepartementet argumenterat att de stod redo att agera som väpnad milis om Trump ville.

– De var villiga att använda tvång och våld för att tvinga på landet sin syn på konstitutionen och sin syn på USA, sade åklagaren Edwards, rapporterar The New York Times.

Försvaret har argumenterat att deras klienter aldrig hade några tydliga planer på att stoppa certifieringen av valresultatet och har också beskrivit sina klienter som ”nybörjare” som radikaliserades av media på högerkanten liksom av Trump, rapporterar tidningen.

* * *
LÄS MER
Oath Keepers-ledare döms för uppvigling
Rättegången mot Proud Boys-ledare inledd
Trump anklagas för kuppförsök av kommitté

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.