Bara timmar efter att Perus president Dina Boluarte i tisdags manade till ”nationell vapenvila” skedde nya sammandrabbningar mellan demonstranter och polis i landets huvudstad Lima. Det var den största protesten i huvudstaden sedan i förra veckan då många peruaner från landsbygden kom dit för att kräva Boluartes avgång.
PERU | Många av de största protesterna mot landets regering, som bröt ut i december förra året, har skett på landsbygden. Men sedan i förra veckan har protesterna i högre utsträckning också nått huvudstaden Lima.
Demonstranterna kräver att Boluarte avgår omedelbart, att parlamentet upplöses och att allmänna val anordnas.
– Vi kan inte ha vapenvila när hon inte talar sanning, säger Blanca España Mesa med hänvisning till presidenten, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Blanca España Mesa gläds, trots att polisen sköt tårgas under demonstrationen, åt att protesten var så pass stor:
– Det är som att folk har vaknat upp, säger hon.
Över 50 demonstranter har dödats
Åtminstone 56 personer har dödats i sammanstötningar med polis sedan protesterna inleddes för drygt två månader sedan.
När president Dina Boluarte höll tal på tisdagen anklagade hon ”radikala grupper” för att driva på protesterna och hävdade att dessa har koppling till såväl narkotikahandel som illegal gruvutvinning.
Hon sade att hon försvarar rätten att protestera men att det måste ske utan våld. Hon hävdade också att många av de dödade demonstranterna har skjutits ihjäl av andra demonstranter och inte av polis.
Perus ombudsman har dock uppgett att av de 56 personer som har dött, har 46 dödats i direkta sammandrabbningar med polis, rapporterar BBC.
Chiles president Boric kritiserar Peru
Chiles president Gabriel Boric kritiserade på tisdagen Perus hantering av protesterna.
– Vi kan inte stå likgiltiga i dag när folk som går ut och demonstrerar och kräver vad de anser är rättvist i vår systernation Peru blir skjutna av de som borde försvara dem, sade han i ett tal på ett toppmöte för ledare i Latinamerika och Karibien i Argentina.
Perus justitieminister avfärdar dock kritiken och menar att polisen och regeringen har agerat ”lämpligt”:
– Agerandet för att återställa den allmänna ordningen har skett helt i enlighet med konstitutionella och internationella förpliktelser, sade Jose Andres Tello Alfaro till FN:s råd för mänskliga rättigheter på onsdagen, rapporterar BBC.
Förste presidenten från andinska regionen
Det var den 7 december förra året som landets tidigare president Pedro Castillo avsattes och greps efter anklagelser om kuppförsök då han försökte upplösa landets parlament.
I samband med det svors hans vice-president Dina Boluarte in som landets president, och sedan dess har protester skakat landet.
Många protester har varit koncentrerade till landets södra delar och den politiska krisen har tydliggjort skillnaderna mellan människor i huvudstadsregionen och på landsbygden.
Den tidigare skolläraren Pedro Castillo var landets första president med en bakgrund på landsbygden i den andinska regionen.
* * *
LÄS MER
Peru uppmanas utreda demonstranters död
Perus president ska utredas för folkmord
Peru – ett maktövertagande via parlamentarisk statskupp