Prenumerera

Logga in

Nyheter

Afrika mindre demokratiskt – men mer jämlikt

Flera militärkupper i Afrika på senare år får experter att jämföra dagens läge med det turbulenta 1980-talet.

En ny rapport med fokus på afrikanskt ledarskap sammanställd av demokratistiftelsen Mo Ibrahim Foundation konstaterar en demokratisk tillbakagång längs den afrikanska kontinenten under det senaste decenniet. Samtidigt framhålls även positiva framsteg.

DEMOKRATI | De mest utmärkande demokratiska framsteg som har gjorts är att ”över hälften av Afrikas befolkning lever i ett land där det övergripande ledarskapet har förbättrats mellan 2012 och 2021”, enligt Mo Ibrahim Foundations kartläggning.

Tillgång till utbildning och förbättrad jämställdhet mellan män och kvinnor har noterats på flera ställen, liksom ökad medellivslängd på flera håll längs den afrikanska kontinenten.

I elva länder besitter kvinnor en tredjedel av parlamentsstolarna, vilket i flera fall är bättre än i Europa, enligt siffror från African Development Bank Group.

”Försämrat säkerhetsläge”

Säkerhetsaspekten är emellertid en bekymmersam och negativ trend då 70 procent av alla afrikaner uppges uppleva försämrade tillstånd för lag och ordning.

På Mo Ibrahim Foundations säkerhetsindex återfinns Sydsudan, Somalia, Eritrea, Kongo-Kinshasa, Sudan, Centralafrikanska Republiken, Kamerun, Burundi, Libyen och Ekvatorialguinea längst ner.

Militära statskupper har i viss mån gjort comeback vilket får bedömare att spegla 2020-talet mot ett turbulent afrikanskt 1980-tal, då militärregimer på flera håll avlöste varandra i rask takt.

”Måste respektera oss”

Covid-19-pandemin, den globala inflationen och kriget i Ukraina framhålls som omständigheter som påverkar den afrikanska kontinenten stort.

Att Afrika utgör en viktig geopolitisk pjäs i storpolitiken står klart efter att både USA och Ryssland har genomfört charmoffensiver på kontinenten i ett läge då den ryska paramilitära gruppen Wagner uppmärksammas för att ha cementerat sin närvaro i en rad länder.

– Afrika vägrar tillåta sig att bli betraktade som en arena för inflytelsestrider. Vi är öppna för samarbete och partnerskap med alla så länge som de respekterar våra principer, prioriteringar och intressen, sade Moussa Faki, ordförande för Afrikanska unionen, nyligen i en kommenterar, rapporterar VOA News.

* * *
LÄS MER
Angola: Strid om ex-presidents döda kropp
Algeriet markerar i Västsaharafrågan
Förväntad livslängd ökar stort i Afrika

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.