Intro

Greta Thunberg och fyra andra

klimataktivister står inför rätta efter att ha vägrat följa polisens direktiv om att avsluta sina protester utanför ett oljeindustritoppmöte i centrala London förra året. Aktivisterna greps efter att ha deltagit i protester arrangerade av Fossil Free London och Greenpeace i oktober förra året, där de blockerade ingångarna till Intercontinental Hostel i stadsdelen Mayfair i London. På hotellet hade ledare inom industrin för fossila bränslen och regeringsministrar samlats inför mötet Energy Intelligence Forum. Utanför domstolen gjorde Thunberg ett uttalande tillsammans med några av sina medåtalade: ”Vi måste komma ihåg vem den verkliga fienden är, vad vi försvarar, vilka våra lagar är avsedda att skydda.”
Läs Greta Thunberg inför rätta i London

Ingen har väl vid det här laget kunnat undgå vår statsminister Ulf Kristerssons välkomsthälsning till den franske presidenten Emmanuel Macron inför dennes statsbesök i Sverige. En hälsning där Uffe snackar svengelska med polaren Makaronen, eh… Macron. Men vem hoppar då oväntat, jumps unexpectedly, ner i sandlådan, the sandbox? Jo Anders Ygeman, socialdemokratisk riksdagsledamot.
Läs But he forgot to mention about the ”sjukvårdskris”

I fredags beslutade den internationella domstolen i Haag att Israel ska göra allt de kan för att säkerställa att de inte överträder internationell rätt, samt för att skydda den palestinska befolkningen. ”Även Sverige som land bör ställa sig bakom ett krav på omedelbar vapenvila” skriver Astrid Pleijel i en krönika: ”Nu är tiden att stå upp för alla människors lika värde. För en morgondag utan hat, hot och våld, och för ett tryggt samhälle för alla.”
Läs Kräv omedelbar vapenvila 

Det är fredag, ljuset börjar så sakteliga återvända, och veckans nummer av Tidningen Global är som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.