Intro

Klimatförändringar har börjat sätta sina spår

på jordens tidtagningssystem, visar en nyligen publicerad studie. Effekterna av smältande is vid polerna förväntas fördröja behovet av en ”skottsekund” med tre år, vilket ger upphov till oro bland tidsmeteorologer och teknikexperter. Trots de tekniska utmaningarna som en negativ skottsekund skulle innebära, pekar forskarna på att förseningen är ett symptom på de pågående klimatförändringarna och betonar behovet av åtgärder.

Amnesty International uppmanar Saudiarabiens myndigheter att omedelbart frige tolv fotbollsfans som har fängslats för att ha reciterat en folkloristisk sång till minne av Imam Alis födelse, under en fotbollsmatch i januari. Fansen, medlemmar i Al Safa Football Clubs supporterklubb, riskerar upp till fem års fängelse. ”I en tid då de saudiska myndigheterna spenderar miljarder på sporttvätt och tvätt av deras image globalt, är arresteringen av dessa fotbollsfans den senaste skarpa illustrationen av deras massiva tillslag mot yttrandefriheten”,

Och på ledarplats skriver Stefan Strömberg att nu när vi gått med i Nato, den militära upprustningen eskalerat i vårt land har den självständighet vi tidigare hade när det gällde vår utrikes- och försvarspolitik, devalverats till oigenkännlighet. ”Låt nu inte militären få ännu mer makt. Vi vill väl ändå att Sverige ska vara en demokrati och inte en stat där de valda politikerna inte har något inflytande över de uniformskläddas agerande.”

Ännu en gång – det är fredag! Det betyder att veckans nummer av Tidningen Global är här!  Som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Välkommen!

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.