Intro

Afrikanska kvinnor utsatta för könsstympning

startar kampanj som sträcker sig över 20 länder och 7 400 mil för att sluta med omskärelse i Afrika. En koalition av gräsrotsaktivister, sjukvårdspersonal och religiösa ledare har samlats för att bilda #FrontlineEndingFGM. Kampanjen, inspirerad av tidigare ”rosa bussen”-rörelsen i Gambia, inleds i juni och kommer att fokusera på att utrota kvinnlig könsstympning genom att adressera regionsspecifika utmaningar.
Läs Karavan mot kvinnlig könsstympning 

Oljejätten Shell har hamnat i hetluften efter anklagelser om att de använde över en miljon koldioxidkrediter från kinesiska projekt som underkastades granskning på grund av integritetsproblem. Trots pågående utredning räknar Shell dessa krediter mot sina klimatmål, vilket har fått kritiker att reagera starkt. Rachel Rose Jackson, chef för klimatpolitik på Corporate Accountability, uttryckte stark kritik mot Shells agerande och kallade det ”skamligt, tvivelaktigt och hänsynslöst” med tanke på den pågående klimatkrisen.
Läs Shell använder koldioxidkrediter under utredning för att uppnå klimatmål 

Och på ledarplats frågar sig Stefan Strömberg om det verkligen kan vara ”utveckling” att bygga ett Sverige som bygger på kontroll, övervakning och straff där man struntar i allt som är förebyggande och att rehabilitera? ”Det är tid för motstånd. För det här handlar inte om ifall de som ska begå brott ska straffas eller inte, utan om vilket samhälle vi vill ha.”
Läs Det är tid för motstånd 

Veckans nummer av Tidningen Global är som vanligt fullmatat med läsning för hela helgen!

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Välkommen!

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.