I juni 2021 var en familj ute på

kvällspromenad i staden London i Kanada. När högerextreme Nathaniel Veltman såg familjen körde han i hög fart upp på trottoaren med sin svarta pick-up för att döda. Fyra av familjemedlemmarna dödades – det gifta paret Salman Afzaal och Madiha Salman liksom deras dotter Yumna Afzaal och hennes farmor Talat Afzaal. Bara den nioårige sonen klarade sig, trots att även han skadades allvarligt i dådet som snabbt fördömdes som ett högerextremt terrordåd av landets premiärminister Justin Trudeau. Veltman medgav i polisförhör att han körde på familjen enbart för att de var muslimer.

Som en konsekvens av det dådet, liksom ett liknande högerextremt dåd i landet några år tidigare, utsågs Amira Elghawaby till landets första rådgivare för den federala regeringen i arbetet mot islamofobi i januari i år. I förra veckan kom också domen mot Veltman. Efter sex timmars överläggning kom juryn fram till att han är skyldig. Straff kommer att meddelas senare. 

Det är ännu oklart huruvida juryn ansåg att han hade gjort sig skyldig till terrorbrott eller ej, men detta kan komma att spela in i hur domaren utformar straffet. Hur som helst är det här fallet första gången som åklagarsidan har använt sig av landets terrorlagstiftning inför en jury i en mordrättegång. Detta bland annat då man menar att Veltman, som inspirerades av den högerextrema terroristen som dödade 51 muslimer i Nya Zeeland 2019, med sin handling syftade till att skapa oro och rädsla bland Kanadas muslimer. 

– Det här var inte bara ett brott mot den muslimska gruppen, utan var snarare en attack mot säkerheten och tryggheten för alla kanadensare, sade Tabinda Bukhari, Madiha Salmans mamma, när domen föll i torsdags. Om detta kan du läsa mer om i dagens nummer.

I helgen dödades ytterligare minst tre palestinska journalister i israeliska attacker i Gaza. Liksom det sammanlagda dödstalet i Gaza ökar kraftigt från en dag till en annan gör antalet dödade journalister det också. I söndags rapporterade Committee to Protect Journalists (CPJ) att 37 palestinska journalister hade dödats. Dagen efter var den siffran upp i 43, ett dödstal som är svårt att ta in – den dryga månaden som har gått sedan detta krig inleddes är den blodigaste någonsin för journalister sedan CPJ började sin dokumentation 1992. Mer om detta kan du läsa här.

På måndagen inföll Transgender Day of Remembrance då alla transpersoner som har mördats under det gångna året minns, sörjs och hedras. 321 transpersoner har mördats mellan oktober 2022 och september 2023, och allra flest mord på transpersoner skedde i Brasilien. Nästan en tredjedel av alla morden på transpersoner ägde rum där. Mer om detta i kan du läsa här.

Dessutom: Stefan Strömberg skriver i dagens ledare om Javier Milei som vann söndagens presidentval i Argentina med stor marginal. Strömberg uppmanar till att inte bara förfasas över utvecklingen där utan till reflektion över vilka likheter med det argentinska läget som också råder i Europa och Sverige. 

Detta och mycket mer i dagens nummer av Tidningen Global!

Välkommen!

Bella Frank, vikarierande redaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.