I juni 2021 var en familj ute på

kvällspromenad i staden London i Kanada. När högerextreme Nathaniel Veltman såg familjen körde han i hög fart upp på trottoaren med sin svarta pick-up för att döda. Fyra av familjemedlemmarna dödades – det gifta paret Salman Afzaal och Madiha Salman liksom deras dotter Yumna Afzaal och hennes farmor Talat Afzaal. Bara den nioårige sonen klarade sig, trots att även han skadades allvarligt i dådet som snabbt fördömdes som ett högerextremt terrordåd av landets premiärminister Justin Trudeau. Veltman medgav i polisförhör att han körde på familjen enbart för att de var muslimer.

Som en konsekvens av det dådet, liksom ett liknande högerextremt dåd i landet några år tidigare, utsågs Amira Elghawaby till landets första rådgivare för den federala regeringen i arbetet mot islamofobi i januari i år. I förra veckan kom också domen mot Veltman. Efter sex timmars överläggning kom juryn fram till att han är skyldig. Straff kommer att meddelas senare. 

Det är ännu oklart huruvida juryn ansåg att han hade gjort sig skyldig till terrorbrott eller ej, men detta kan komma att spela in i hur domaren utformar straffet. Hur som helst är det här fallet första gången som åklagarsidan har använt sig av landets terrorlagstiftning inför en jury i en mordrättegång. Detta bland annat då man menar att Veltman, som inspirerades av den högerextrema terroristen som dödade 51 muslimer i Nya Zeeland 2019, med sin handling syftade till att skapa oro och rädsla bland Kanadas muslimer. 

– Det här var inte bara ett brott mot den muslimska gruppen, utan var snarare en attack mot säkerheten och tryggheten för alla kanadensare, sade Tabinda Bukhari, Madiha Salmans mamma, när domen föll i torsdags. Om detta kan du läsa mer om i dagens nummer.

I helgen dödades ytterligare minst tre palestinska journalister i israeliska attacker i Gaza. Liksom det sammanlagda dödstalet i Gaza ökar kraftigt från en dag till en annan gör antalet dödade journalister det också. I söndags rapporterade Committee to Protect Journalists (CPJ) att 37 palestinska journalister hade dödats. Dagen efter var den siffran upp i 43, ett dödstal som är svårt att ta in – den dryga månaden som har gått sedan detta krig inleddes är den blodigaste någonsin för journalister sedan CPJ började sin dokumentation 1992. Mer om detta kan du läsa här.

På måndagen inföll Transgender Day of Remembrance då alla transpersoner som har mördats under det gångna året minns, sörjs och hedras. 321 transpersoner har mördats mellan oktober 2022 och september 2023, och allra flest mord på transpersoner skedde i Brasilien. Nästan en tredjedel av alla morden på transpersoner ägde rum där. Mer om detta i kan du läsa här.

Dessutom: Stefan Strömberg skriver i dagens ledare om Javier Milei som vann söndagens presidentval i Argentina med stor marginal. Strömberg uppmanar till att inte bara förfasas över utvecklingen där utan till reflektion över vilka likheter med det argentinska läget som också råder i Europa och Sverige. 

Detta och mycket mer i dagens nummer av Tidningen Global!

Välkommen!

Bella Frank, vikarierande redaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Intro

Enligt läckta dokument

förberedde Förenade Arabemiratens COP28-team möten med över 27 utländska regeringar för att diskutera olje- och gasaffärer. Diskussioner om samarbete finns med bland annat Kina som säger att Adnoc, Förenade Arabemiratens statliga oljebolag, är ”villigt att gemensamt utvärdera internationella LNG-möjligheter [flytande naturgas]” i Moçambique, Kanada och Australien. Vd för Adnoc är Sultan Al Jaber, samma person som dessutom leder hela COP28. Professor Michael Jacobs, expert på FN:s klimatpolitik vid Sheffield University, beskriver situationen som ”hänförande hycklande” och betonar dess allvarliga konsekvenser för de globala ansträngningarna att minska utsläppen och hantera klimatkrisen.
Läs Förenade Arabemiraten använder COP28 för oljeaffärer

Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai. Rapporten från WMO bekräftar farhågorna om att 2023 kommer att bli det varmaste året sedan mätningarna inleddes. Mätdata fram till den sista oktober visar att medeltemperaturen globalt ligger 1,4 grader över förindustriell tid.
Läs Rekordvarmt 2023 – och det blir värre

Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.
Läs Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Intro

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma mäns våld riktat mot kvinnor. Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned. USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”
Läs Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

En nyligen publicerad rapport från Oxfam visar på ojämlikhetens pris för klimatkrisen. Den rikaste procenten av världens människor släppte ut lika mycket koldioxid som de fattigaste fem miljarderna som utgör 66 procent av världens befolkning. Deras utsläpp, från livsstil till investeringar, kommer överskrida de säkra gränserna för global uppvärmning med över 22 gånger år 2030, och kan leda till 1,3 miljoner dödsfall, enbart till följd av kraftigare värmeböljor. Att visa på denna ojämlikhet kan vara nyckeln till att mildra klimatkrisen och främja ett gott liv för alla. Och klimaträttvisa kommer att stå högt på agendan när klimattoppmöte COP28 startar i Förenade Arabemiraten den 30 november.
Läs En procent av världens rika står för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten

På ledarplats skriver Lennart Fernström att ”för mer än 400 miljarder skulle vi kunna genomföra enorma energisparåtgärder och bygga en massa förnybara kraftverk. Kraftverk som går att få upp snabbt och som har en helt annan driftsäkerhet än de evigt stillastående kärnkraftverken. Regeringen har inte förstått att klimatkrisen är här och nu, 1,5 grader är redan kört och vi rusar mot en ökning på en bra bit över 2 grader”.
Läs En populistisk nedmontering av miljöpolitiken

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.