Intro

Imorgon har det gått tre veckor

sedan de första uppgifterna sipprade fram om att det pågick en blodig massaker mot civila israeler. Omfattningen av terrorstämplade Hamas attack växte fram gradvis. Uppgifter om 250 döda kroppar på en musikfestival. Barn och gamla som dödats eller förts bort.  Sammanlagt uppges 1 400 israeler ha dödats. Omkring 223 är tagna som gisslan.

Det har också snart gått tre veckor sedan Israel inledde sina intensiva flygattacker mot Gazaremsan där drygt två miljoner palestinier bor. Att sådana attacker mot det tätbefolkade området slutar i enorma dödstal har vi sett tidigare. Men ingen har kunnat vara beredd på det oerhörda dödande som israeliska attacker nu har orsakat. Omkring 7 000 palestinier rapporteras ha dödats. Ofattbara 3 000 barn har dödats.

Det har i år gått 16 år sedan Hamas 2007 tog makten över Gaza efter väpnade strider med Fatah. Det har också gått 16 år sedan Israel inledde sin blockad av Gaza, som ett svar på Hamas maktövertagande. Sedan dess har blockaden bestått.

Redan då, 2007 var Gaza fattigt, med delvis tomma hyllor i butikerna och beroendet av FN-hjälp var stort. Under en reportageresa i Gaza hösten 2007 var det barnen som drabbade mest. Många gick utan skor. Jämfört med barnen på Västbanken var de så små till växten. Mina egna brorsbarn tedde sig som jättar i jämförelse.

De hus i flyktinglägret Jabaliya i norra Gaza som öppnade sina dörrar för mig var mestadels tomma. I ett rum var den enda möbeln en garderob. I ett kök öppnade en flicka kylskåpet för att visa hur tomt det gapade. Det var hennes hem samma år som blockaden inleddes. Hur tomt var ett hem i Jabaliya i början av oktober, innan Israels senaste bombningar? I dagsläget är mycket av Jabaliya jämnat med marken. Hur många barn från hösten 2007 har fått växa upp? Under vilka förutsättningar? Och vad händer med dagens barn? De som överlever, kanske som familjens enda överlevande. Vad händer med de israeliska barn vars familjer dödats i massakern den 7 oktober? Vad händer med de barn som tagits som gisslan av Hamas. Hur ska de gå vidare om de överlever?

I dagens nummer kan du läsa att Amnesty International
redan har dokumenterat krigsbrott begångna av alla parter – såväl Hamas som Israel, att Human Rights Watch kritiserar den dubbelmoral som de menar speglas i att få europeiska länder nu har uppmanat Internationella brottmålsdomstolen (ICC) att utreda misstänkta krigsbrott till skillnad från då Ryssland gick till storskalig attack mot Ukraina i februari 2022. Amnesty International kräver ett omedelbart eldupphör och att grundorsakerna till konflikten adresseras.

Du kan också läsa om hur kampen mot kvinnlig könsstympning i Gambia utmanas, när flera parlamentariker ifrågasätter förbudet från 2015 och vill avkriminalisera könsstympning på nytt.

Dagens tidning bjuder också på en glad nyhet
: Den afghanska förkämpen för barns rätt till skolgång, Matiullah Wesa som greps i mars i år av talibanerna, har nu har släppts fri.

Dessutom: Stefan Strömberg om hur mycket mer pengar som investeras i krigsindustrin än som satsas på att rädda oss från klimatkrisen i dagens ledare.

Detta och mycket mer i dagens Tidningen Global!

Välkommen!

Bella Frank, vikarierande redaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev