Intro

9 000 palestinier i Gaza

rapporteras ha dödats i israeliska attacker hittills. Av dem är omkring 3 600 barn. Enligt internationella Rädda Barnen är det fler barn än som sammanlagt dödades i alla konflikter i världen under 2022.

Demonstrationer runt om i världen till stöd för Gaza har länge kallat Israels bombningar för ett folkmord. Även palestinska människorättsorganisationer har i flera veckor larmat om folkmord. På torsdagen varnade även flera FN-experter för att det råder en allvarlig risk att palestinierna kommer att utsättas för folkmord. I ett uttalande uppmanade sju av FN:s särskilda rapportörer om att tiden håller på att rinna ut för omvärlden att förhindra att ett folkmord äger rum. Detta kan du läsa om i dagens nummer. Och under veckan har flera länder, inklusive Norge, kritiserat Israel för att deras attack mot Gaza som svar på Hamas blodiga attack den 7 oktober är oproportionerlig. Mer om det finner du här.

I Sudan har stridigheter nu pågått i över ett halvår och det humanitära läget där beskrivs som mardrömslikt av OCHA-chefen Martin Griffiths. I Sudan har också sexuella övergrepp som vapen mot framför allt kvinnor och flickor blivit vanligare. Sulima Ishaq som jobbar för Sudans enhet för arbete mot våld mot kvinnor, arbetar med att dokumentera övergreppen. Många övergrepp har utförts av stridande inom den paramilitära styrkan Rapid Support Forces:

– I vissa fall är det en del av Rapid Support Forces strategi. För att tvinga folk att lämna sina hem, hotar de med sexuellt våld mot kvinnorna, säger hon i ”Humanitär mardröm” i Sudan.

I veckan publicerades en ny studie som visar att avskogning av Amazonas får negativa effekter inte bara i närområdet – även på regional nivå kan den orsaka uppvärmning och mindre regnfall konstaterar forskarna bakom studien. Men det ger också regionala politiker möjlighet att påverka mer – ett mer hållbart skogsbruk skulle komma fler till gagn, något du kan läsa om i Avskogning har stor påverkan på den regionala uppvärmningen.

Dessutom: Astrid Pleijel resonerar om hur vi ska hantera den snabba spridningen av desinformation i dagens ledare och konstaterar att det bästa medlet är ett självständigt kritiskt tänkande.

Detta och mycket mer i dagens nummer av Tidningen Global!

Välkommen!
Bella Frank, vikarierande redaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.