Intro

Över 8 000 palestinier varav minst 3 000 barn

har dödats i israeliska attacker i Gazaremsan. Fortfarande saknas många så dödssiffran lär vara betydligt högre än så. Dessutom riskerar allt fler palestinier att dö på grund av att sjukvårdssystemet inte ge dem den behandling de behöver eller ge dem den medicin som krävs. Bristen på rent vatten innebär att sjukdomar som kolera och diarré riskerar att spridas.

För palestinier är läget inte bara osäkert på Gazaremsan. På ockuperade Västbanken har antalet bosättarattacker intensifierats – sju palestinier har dödats av israeliska bosättare sedan Hamas attack den 7 oktober. I lördags sköts Bilal Muhammed Saleh ihjäl söder om Nablus när han skördade oliver tillsammans med sin familj. I söndags larmade 30 israeliska organisationer om att palestinier riskerar att tvingas från sin mark om inte det internationella samfundet omedelbart ingriper.

På söndagskvällen kom också alarmerande rapporter om en pogrom mot judar och israeler i Dagestan. Folk hade uppmanats ta sig till flygplatsen Machatjkala för att, som vissa i mobben formulerade det, ”jaga judar”. Överlag har antalet antisemitiska attacker ökat kraftigt på en lång rad platser i världen.

I dagens nummer kan du också läsa att Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) uppmanar Pakistan att ställa in förestående deporteringar av papperslösa afghaner. Pakistanska myndigheter har varnat att alla papperslösa som är kvar i landet efter tisdagen kommer att deporteras något OHCHR menar kommer att slå hårt mot många av de afghaner som flydde efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021.s

Dessutom: Advokaten och människorättsförsvararen Nasrin Sotoudeh greps och misshandlades i söndags i samband med begravningen av 16-åriga Armita Garavand i Teheran.

Detta och mycket mer i dagens nummer av Tidningen Global.

Välkommen!

Bella Frank, vikarierande redaktör

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.