Nyheter

Kvinnor i Afghanistan fast med misshandlande män

Talibanerna har ställt in tusentals kvinnors planerade skilsmässor.

Talibanerna har ställt in tusentals kvinnors planerade skilsmässor, rapporterar The Washington Post. Kvinnor riskerar nu att straffas av männen de har försökt lämna.

AFGHANISTAN | Innan talibanerna tog över makten i Afghanistan i augusti 2021 hade kvinnor under åren som hade gått sedan den förra talibanregimen styrde landet vunnit en viktig rättighet: att kunna skilja sig. Men nu är det inte längre möjligt – inte ens i de fall då misshandel eller annat våld förekommer. Talibanerna har åter skärpt landets äktenskapslagar.

I vissa fall är det också oklart huruvida skilsmässor som genomfördes under den tidigare regeringen fortfarande är giltiga eller ej – något som skapar stor stress och oro för de kvinnor som berörs. Att söka om skilsmässa i det religiösa och traditionella Afghanistan är ingenting som görs lättvindigt.

– Det kändes skamfullt för mig att söka om skilsmässa. Båda sidorna av min familj hotade att döda mig om jag inte återvände till min man, säger en 36-årig kvinna som liksom alla The Washington Post har pratat med har valt att vara anonym. Hennes äktenskap var så våldsamt att hon – trots skammen – till slut valde att försöka lämna sin man.

”Kändes som ett andra fängelse”

En annan kvinna som tidningen pratar med fängslades i nästan ett år efter att hon lämnade sin drogberoende och våldsamma man. Hennes mans familj tog hennes två söner och dotter ifrån henne, medan hon själv skickades till ett kvinnoboende.

– Det kändes som ett andra fängelse, säger kvinnan som lyckades lämna hemmet först efter att skilsmässan med hennes första man gick igenom och hon gifte om sig med en annan man. Något annat sätt att försörja sig, och barnen som hon lyckades få tillbaka, fanns inte.

Sedan talibanerna tog över har hennes första man kontaktat och hotat henne medan hennes andra man har försvunnit. I dag lever hon gömd och är rädd för att de lokala myndigheterna ska få information om hennes förflutna.

Det har aldrig varit enkelt att vara frånskild kvinna i Afghanistan: för att få hyra en lägenhet krävs det exempelvis ofta att en manlig förmyndare eller släkting går i god för kvinnan som önskar hyra, skrev The Guardian strax före att talibanerna tog över makten.

* * *
LÄS MER
Aminulhaq Mayel: Glöm inte bort Afghanistan
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Afghanska flickors självmord oroar

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.