Den största globala hungerkrisen i modern tid rasar för närvarande och Afghanistan är det hårdast drabbade landet. Krisen går mest ut över barnen som till och med blir sålda av desperata föräldrar, rapporterar Rädda Barnen.
AFGHANISTAN | I Afghanistan har antalet människor som lider av extrem hunger ökat med drygt fyra miljoner på bara tre år och uppgår i dag till uppskattningsvis 6,6 miljoner.
− Barnen är så hungriga att de inte kommer ihåg vad de har lärt sig i skolan. På grund av undernäringen är de också mer mottagliga för livshotande sjukdomar som kolera, säger Nora Hassanien, chef för Rädda Barnen i Afghanistan på Rädda barnens hemsida.
− Vi ser också en oroande ökning av barnäktenskap och barnarbete, fortsätter hon.
Hjälparbete har pausats efter förbud
Rädda Barnen har dessutom, liksom bland annat FN, World Vision International, Care International och norska Flyktinghjelpen (NRC) pausat sitt hjälparbete i Afghanistan efter att talibanerna den 24 december förbjöd kvinnor att arbeta i icke-statliga organisationer. Detta kort tid efter att kvinnor förbjudits studera på universitet.
Enligt Svenska Afghanistankommittén (SAK) kan förbudet skada miljoner afghaner som behöver sjukvård, utbildning, humanitär hjälp och försörjningsstöd. Dessutom kommer tusentals familjer som i dag är beroende av en kvinna som ensam familjeförsörjare att förlora den enda inkomst de har att leva på.
SAK uppmanar landets styre att betänka de katastrofala konsekvenser beslutet får.
Enligt vissa källor är talibanerna splittrade i frågan. USA:s tidigare särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, säger till France24 att de flesta av dem, även inom ledningen, är emot beslutet.
För som Nora Hassanien från Rädda Barnen säger är det ”omöjligt att svara på Afghanistans ökade behov utan kvinnornas insats”.
Dramatisk ökning sedan pandemin
Afghanistan är bara ett av en lång rad länder där hungern ökat extremt de senaste åren.
Världslivsmedelsprogrammet (WPF) uppskattar att antalet människor som står inför eller riskerar att drabbas av akut osäker livsmedelsförsörjning har ökat till 345 miljoner i 82 länder från 135 miljoner i 53 länder före coronapandemin.
Förutom pandemin förklaras krisen av konflikter, klimatförändringar och högre levnadskostnader som följd av kriget i Ukraina.
Global passivitet bidrar till barns död
Rädda Barnen uppskattar att antalet människor som lider av svår hunger har ökat med nästan 57 procent sedan 2019 i de åtta värst drabbade länderna. Förutom Afghanistan handlar det om Jemen, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Haiti, Somalia, Sydsudan och Sudan.
− Humanitära organisationer som ger bistånd i dessa länder har slagit larm i flera månader, men det internationella samfundet har ännu inte agerat. Den globala passiviteten har redan lett till att otaliga barn och deras familjer har dött, säger Alexandra Saieh, chef för humanitär politik och påverkansarbete hos Rädda Barnen.
− Vi måste investera i tidiga åtgärder för att se till att andra länder inte drabbas av sådana katastrofala nivåer av hunger, säger hon på organisationens hemsida.
* * *
LÄS MER
Nya förbud för kvinnor i Afghanistan
Talibanerna återinför offentliga spöstraff
Talibanerna kräver att kvinnor täcker ansiktet