Nyheter

EU ett steg närmare ny pakt – trots omfattande kritik

En båt med migranter driver i internationellt vatten utanför Malta i Medelhavet, tisdagen den 25 oktober 2022.

Förra veckan tog EU ytterligare ett steg mot att enas om migrationspakten. Något som firades av det svenska ordförandeskapet i EU-rådet, men som möter kritik från flera håll.

EU | Flertalet människorättsorganisationer har riktat hård kritik mot förslaget på ny migrationspolitik som EU-kommissionen har lagt fram och som nu förhandlas i parlamentet och EU:s ministerråd. I veckan som gick gjordes nya framsteg mot att ha en kompromiss på plats då EU:s ministerråd, under ledning av Sverige som är ordförandeland, enades om två nya lagar inom ramen för den större pakten. Dessa ska nu – återigen – förhandlas med EU-parlamentet innan de officiellt kan bli nya lagar. EU:s byråkrati är minst sagt omfattande.

Men alla är inte nöjda. Flera EU-parlamentariker från de gröna och vänstern är fortsatt mycket kritiska till stora delar av de förslag som nu diskuteras, inklusive överenskommelsen som nåddes i förra veckan och som handlar om vilket land som är ansvariga för de asylsökande som anländer till EU.

När många flyktingar anlände till Europa runt år 2015 sade Dublinförordningen att det är första land i EU som ska ansvara för någons asylansökan. Detta lade ett oproportionerligt stort ansvar på länder som Italien, Grekland och Spanien. Sedan dess har flera ad-hoc lösningar för att hjälpas åt att ta hand om de asylsökande som räddas på Medelhavet eller anländer till Grekland via landgränsen mot Turkiet föreslagits, men ingen har fungerat fullt ut. Nu tycks diskussionerna om ansvar ha avstannat – och ersatts med att dumpa över ansvar på tredje länder utanför EU, samt öka gränsstaternas befogenheter att genomföra avvisningar och fängsla asylsökande.

De två lagförslag som EU:s ministerråd nu enats om kommer enligt den svenska EU-parlamentarikern Malin Björk (V) inte att ersätta Dublinförordningen, något som inledningsvis var något många länder önskade. European Council on Refugees and Exiles (ECRE) har sammanfattat lagarna och skriver tydligt att ansvaret för asylsökande kommer att förbli detsamma som med Dublinförordningen.

– Den här uppgörelsen ersätter inte Dublinsystemet – tvärtom den förstärker det, fast med än mer inhumana och rättsosäkra processer. Den kommer leda till massförvar och massavvisningar, och innbär i praktiken att internationell asylrätt trampas på, säger Malin Björk i ett pressmeddelande.

Human Rights Watch stämmer in i kritiken och skriver i ett uttalande att ”lidandet på EU:s gränser kommer att öka”. Organisationen skriver att det finns en stor risk att majoriteten av de asylsökande som anländer fängslas och att många kommer att bli föremål för osäkra snabbprocedurer vid gränserna.

Fortfarande är det flera delar av migrationspakten som skall diskuteras av EU-parlamentet innan ministerrådet i sin tur skall ta ställning.

***
LÄS MER:

Antalet döda i Medelhavet på uppgång _ inte varit så många sedan 2017
EU:s migrationspakt: ”Cementerar det sämsta av dagens politik” 
Katastrofen en ”konsekvens av Italiens och EU:s politik”
Ankomsterna till Italien ökar – migrationsdebatten fortsätter

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev
Prenumerera gratis på vårt
Nyhetsbrev