Många års noggrant arbete

av flera människorättsorganisationer och människorättsförsvarare har nu burit frukt – i onsdags kom nyheten att en arresteringsorder har utfärdats mot Syriens president Bashar al-Assad, en av hans bröder som är chef för en elitstyrka, samt två generaler. Bashar al-Assad anklagas av en fransk domstol för delaktighet i brott mot mänskligheten för två kemiska attacker, bland annat mot Damaskusförorten Ghouta 2013 då över tusen människor dödades. 

– Det är en ny seger för offren, deras familjer, och de överlevande och ett steg i riktning mot rättvisa och hållbar fred i Syrien, säger advokaten Mazen Darwish, grundare och generaldirektör för the Syrian Center for Media and Freedom of Expression (SCM) som är en av flera organisationer som ligger bakom stämningsansökan som lämnades in i mars 2021. Du kan läsa mer om detta i Arresteringsorder mot al-Assad ”en seger för offren” i dagens nummer.

I Gaza är det svårare för sjukvårdspersonal och hälsoministeriet att uppdatera siffror på hur många palestinier som har dödats eftersom sjukhusen där ett efter ett har slutat fungera som sjukhus, efter Israels intensiva bombardemang och belägring av ett område som Israel fortfarande, enligt internationell rätt, ockuperar. Nu uppmanar den palestinska paraplyorganisationen The Palestinian Human Rights Organizations Council både Palestina och omvärlden att agera i enlighet med FN:s folkmordskonvention för att hindra ett folkmord i Gaza. Organisationen kräver att det internationella samfundet ska ställa ”Israel till svars, för att förhindra folkmord och sätta ett omedelbart stopp för de pågående grymheterna”, samt inleda en process inom Internationella domstolen (ICJ) om Israels ansvar för folkmord i Gaza. Om detta kan du också läsa mer om i dagens nummer

Internationella domstolen är också aktuell i en helt annan fråga som vi skriver om i dagens nummer, nämligen hur strejkrätten ska tolkas enligt ILO:s konvention 87. Inom ILO, som är ett tripartiskt FN-organ, där regeringar, arbetsgivare och arbetstagare alla har representanter, har en konflikt rått i frågan sedan 2012. I förra veckan hänvisades frågan därför till ICJ av ILO:s styrelse

Dessutom: Valdemar Möller om att klimatkampen inte står isolerad från andra rättvisefrågor i dagens ledare

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!

Bella Frank, vikarierande redaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Intro

Enligt läckta dokument

förberedde Förenade Arabemiratens COP28-team möten med över 27 utländska regeringar för att diskutera olje- och gasaffärer. Diskussioner om samarbete finns med bland annat Kina som säger att Adnoc, Förenade Arabemiratens statliga oljebolag, är ”villigt att gemensamt utvärdera internationella LNG-möjligheter [flytande naturgas]” i Moçambique, Kanada och Australien. Vd för Adnoc är Sultan Al Jaber, samma person som dessutom leder hela COP28. Professor Michael Jacobs, expert på FN:s klimatpolitik vid Sheffield University, beskriver situationen som ”hänförande hycklande” och betonar dess allvarliga konsekvenser för de globala ansträngningarna att minska utsläppen och hantera klimatkrisen.
Läs Förenade Arabemiraten använder COP28 för oljeaffärer

Krossade värmerekord, ökade utsläpp av växthusgaser och minskande isar i Antarktis. Det är kontentan när FN:s meteorologiska organisation WMO släpper en ny rapport lagom till klimatförhandlingarna i Dubai. Rapporten från WMO bekräftar farhågorna om att 2023 kommer att bli det varmaste året sedan mätningarna inleddes. Mätdata fram till den sista oktober visar att medeltemperaturen globalt ligger 1,4 grader över förindustriell tid.
Läs Rekordvarmt 2023 – och det blir värre

Över 2 miljoner människor har blivit tvungna att lämna sina hem på Afrikas horn till följd av kraftiga skyfall och översvämningar. Enligt en rapport från AFP, sammanställd från regerings- och FN-siffror, har det kraftiga regnet kopplat till väderfenomenet El Niño drabbat regionen hårt. Denna tragedi inträffar när området kämpar för att återhämta sig från den värsta torkan på 40 år, som tidigare ledde till svår hungersnöd för miljoner människor.
Läs Två miljoner människor på flykt på Afrikas horn

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Intro

Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

på gatorna över hela världen i lördags för att på olika sätt uppmärksamma mäns våld riktat mot kvinnor. Demonstrationerna har satt ljuset på en global angelägenhet och markerar en enad front mot våld mot kvinnor, samtidigt som de påpekar att mycket arbete återstår för att skapa verklig förändring och skydda kvinnors säkerhet och välbefinnande. Krav på förändringar i rättssystemet har höjts, med röster som säger att systemet måste anpassas för att effektivt hantera sexuellt våld och förhindra att många fall läggs ned. USA:s president Joe Biden kommenterade i ett uttalande våldet som tusentals kvinnor och flickor runt om i världen fortsätter att utsättas för som ett ”avskyvärt brott mot mänskliga rättigheter.”
Läs Tusentals marscherade mot våld mot kvinnor

En nyligen publicerad rapport från Oxfam visar på ojämlikhetens pris för klimatkrisen. Den rikaste procenten av världens människor släppte ut lika mycket koldioxid som de fattigaste fem miljarderna som utgör 66 procent av världens befolkning. Deras utsläpp, från livsstil till investeringar, kommer överskrida de säkra gränserna för global uppvärmning med över 22 gånger år 2030, och kan leda till 1,3 miljoner dödsfall, enbart till följd av kraftigare värmeböljor. Att visa på denna ojämlikhet kan vara nyckeln till att mildra klimatkrisen och främja ett gott liv för alla. Och klimaträttvisa kommer att stå högt på agendan när klimattoppmöte COP28 startar i Förenade Arabemiraten den 30 november.
Läs En procent av världens rika står för mer koldioxidutsläpp än de fattigaste 66 procenten

På ledarplats skriver Lennart Fernström att ”för mer än 400 miljarder skulle vi kunna genomföra enorma energisparåtgärder och bygga en massa förnybara kraftverk. Kraftverk som går att få upp snabbt och som har en helt annan driftsäkerhet än de evigt stillastående kärnkraftverken. Regeringen har inte förstått att klimatkrisen är här och nu, 1,5 grader är redan kört och vi rusar mot en ökning på en bra bit över 2 grader”.
Läs En populistisk nedmontering av miljöpolitiken

Om detta och som vanligt mycket mer i dagens Tidningen Global.

Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör

Missa inte Det Globala presstödet. Ett presstöd som inte bygger på ett otryggt stöd från den stat och regering vi granskar, utan från alla som tycker det är viktigt med en nyhetstidning som bevakar de globala frågorna. DS.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.