Intro

Sveriges matvanor är bland de sämsta i världen

när det gäller utsläpp av växthusgaser, visar ny rapport. Kostens påverkan på klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och övergödning är betydande, med kött och mejeriprodukter som de största bovarna. Utöver klimatpåverkan är svenska matvanor också skadliga för den biologiska mångfalden. Stapelvaror som kaffe, kakao och bananer bidrar till att omvandla mark i biologiskt rika länder till åkermark, vilket förvärrar förlusten av artrikedom.

”Vi behöver en avfart från motorvägen till klimathelvetet. Och den goda nyheten är att vi har kontroll över ratten. Kampen för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader kommer att vinnas eller förloras under 2020-talet – under ledning av dagens ledare”, säger FN:s generalsekreterare Antonio Guterres i ett tal inför G-7-toppmötet i Italien i onsdags, där han uppmanade världens ledare att agera. En varning från Världsmeteorologiska organisationen (WMO) indikerar att den globala medeltemperaturen riskerar att överskrida 1,5 grader över förindustriella nivåer inom de kommande fem åren, ett scenario som ökar pressen på att uppnå klimatmålen fastställda i Parisavtalet.

Ett växande antal länder, inklusive Brasilien som är värd för nästa års Cop klimatmöte, stödjer idén om en global förmögenhetsskatt. Laurence Tubiana, nu verkställande direktör för European Climate Foundation, föreslår att de ekonomiskt rika bidrar mer till kampen mot klimatförändringar: ”Rika måste betala mer för klimatåtgärder”

Fredag igen. Tidningen Global är här. Och jag påminner om de bistra tiderna för mediemångfalden i Sverige.  Förra veckan meddelade Mediestödsnämnden sitt beslut om fördelningen av det nya mediestödet, och Tidningen Global får inte det nya stödet.  Vi anses nämligen inte vara viktiga för mediemångfalden. Istället får tidningen ett övergångsstöd som helt upphör om några år.

Du kan visa att mediestödsnämnden har fel!
Visa att vi är viktiga för mediemångfalden!
Läs oss på Tidningen Global.
Teckna en prenumeration – endast 59 öre/nyhet (250 kr/6 mån).
Stötta oss via Det Globala presstödet.

Vidare till Global >>
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Till Global X
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.
Erbjudande!
Prova Tidningen Global gratis t.o.m. 1 maj.