är en av de värsta i modern tid. Efter nästan två års konflikt i Tigrayregionen i Etiopien skrev de stridande parterna under ett fredsavtal i november i fjol. Men trots det är den humanitära situationen fortsatt allvarlig. Konflikt, hunger och klimatkrisen har tvingat miljontals människor att lämna sina hem vilket har resulterat i att oräkneligt många barn har slutat i skolan.
Hanna Strid skriver om Tigray: 2,3 miljoner barn går fortfarande inte i skolan efter kriget.
Finlands medlemsskap i Nato markerar slutet på landets beundransvärda tradition som en global fredsmäklare. I en essä skriver Medea Benjamin och Nicolas J.S. Davies, båda från organisationen Code Pink: Women for Peace, att om Finland hade motstått pressen att skynda sig in i Nato skulle det istället kunna gå med i den ”fredsklubb” som bildats av Brasiliens president Lula da Silva för att återuppliva förhandlingarna och få ett slut på kriget i Ukraina.
Och på ledarplats skriver Astrid Pleijel att anslagen till skogsbruket omedelbart borde höjas, och att myndigheternas uppdrag fokuseras på att i så stor utsträckning som möjligt bidra till ett hållbart skogsbruk, med ett starkt fokus på bevarande av biologisk mångfald och skogens roll som kolsänka och vattenlagring. Räddar vi skogen räddar vi både planeten och oss själva.
Om detta och mer därtill finns att läsa i dagens Tidningen Global.
Välkommen!
Jan-Åke Eriksson
chefredaktör